• Odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu

  Grejna sezona uveliko je u toku, pa se na terenu može videti i odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu i ovom delu Banata.   Na pitanje ima li posla i o čemu građani moraju da povedu računa u ovom periodu, Konstantin upozorava na važnost čišćenja dimovodnih sistema.   – Važno je pred svaku […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu

  Grejna sezona uveliko je u toku, pa se na terenu može videti i odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu i ovom delu Banata.

   

  Na pitanje ima li posla i o čemu građani moraju da povedu računa u ovom periodu, Konstantin upozorava na važnost čišćenja dimovodnih sistema.

   

  – Važno je pred svaku grejnu sezonu, ili tokom nje, prekontrolisati dimnjak i očistiti ga. Najopasnija situacija je zapušen ili nedovoljno prohodan dimnjak. Mnoge nesreće događale su se usled toga. Apelujem na građane da vode računa o tome da im dimnjak bude čist – poručuje Konstantin.

   

  On je naprosto zatrpan poslom. Što je zima žešća, za njega je više posla.

   

  – Posla ima, i to mnogo. Radim i subotom, odazivam se na pozive ljudi u nevolji i nedeljom. Reagujem na svaki ozbiljan poziv, kako u gradu tako i u okolnim naseljenim mestima – govori Forotičan, kog smo zatekli u subotnjem danu u Elemiru. I već ga presreću na ulici, zovu da pogleda dimnjak, da pregleda plinske instalacije, peć…

   

  A na pitanje koje gorivo je ove sezone najpopularnije, Konstantin odgovara da je to plin.

   

  – Građani se opredeljuju za ono gorivo koje im je u sezoni jeftinije, ili komfornije za korišćenje. Ove sezone dosta se domaćinstava greje na zemni gas, jer je ogrevno drvo prilično poskupelo – kaže Forotičan i napominje da je za dimnjake najveći zagađivač ugalj, pa vlažno ogrevno drvo.

   

  Ima i nesavesnih koji u peći i kotlove guraju gume, plastiku i koješta drugo. To ne samo da je ekološki pogubno i veoma neprijatno za komšije, već je opasno i za onog koji to radi, jer čađ brzo zaguši dimnjak.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad