• Od smrče stare više decenija, koja se nalazila ispred Gradske kuće, ostao je samo panj

  Od smrče stare više decenija, koja se nalazila ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, ostao je samo panj. Neće ni panj još dugo svedočiti da je na tom mestu nekada raslo drvo.   Prema onome što je portal zrenjaninski.com saznao u Ustanovi „Rezervati prirode“, koja se stara o Spomeniku prirode „Županijski park“, kom je pripadala i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od smrče stare više decenija, koja se nalazila ispred Gradske kuće, ostao je samo panj

  Od smrče stare više decenija, koja se nalazila ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, ostao je samo panj. Neće ni panj još dugo svedočiti da je na tom mestu nekada raslo drvo.

   

  Prema onome što je portal zrenjaninski.com saznao u Ustanovi „Rezervati prirode“, koja se stara o Spomeniku prirode „Županijski park“, kom je pripadala i smrča, uskoro se planira iveranje panja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg na Carskoj bari: Ozbiljni planovi za dragulj prirode

   

  Mira Dronjak, rukovodilac Odeljenja zaštite i održivog razvoja u „Rezervatima prirode“, u kratkom pisanom odgovoru na naše pitanje šta se dogodilo i zašto je smrča posečena, napisala je da je bila suva i da je pretila opasnost da se usled vetra sruši.

   

  Smrča, koja je posečena pre nekoliko nedelja, bila je bolesna godinama. Da li joj je bilo spasa i da li je pokušano njeno lečenje – ne znamo, a očigledno nećemo ni saznati.

   

  Tek, na mestu smrče koja, istina, nije mogla u lepoti da se takmiči sa susednom tisom, ostali su panj i – praznina. Da li će se ta praznina popuniti nekom sadnicom, ni to nismo saznali od staraoca.

   

   

  Tisa i smrča pripadaju Spomeniku prirode „Županijski park“

   

  Tisa stara više od jednog veka i posečena smrča pripadaju Spomeniku prirode „Županijski park“ na kom je ustanovljen režim zaštite drugog stepena.

   

  U odluci kojom je Županijski park stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode piše da to podrazumeva i redovne i povremene mere održavanja parka u skladu s pravilima hortikulturnog uređenja kao što su: stalno praćenje stanja biljnog fonda parka i zaštita biljaka od bolesti i štetočina, uklanjanje suvih grana, samoniklog podrasta invazivnih vrsta i korova, praćenje kvaliteta zemljišta i regulisanje optimalnog sadržaja mineralnih i organskih materija u zemljištu, kao i folijarno prihranjivanje biljaka, oblikovanje šimšira, sadnja sezonskog cveća, sakupljanje lišća u jesen, košenje travnjaka, zalivanje, održavanje staza, sanitarna seča suvih stabala, primena drvne hirurgije kod vrednih starih stabala ukoliko budu oštećena vetrolomom, snegolomom ili na drugi način, sanacija i izmena dotrajalih delova vrtno-arhitektonskih elemenata i slično.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kakvo je danas stanje u ovom spomeniku prirode i ima li još drveća kom preti seča – nema informacija.

   

  Od vremena kada je formirana zelena površina ispred Gradske kuće, njen izgled se nekoliko puta menjao. Prvih decenija na tom mestu je bilo nekoliko stabala tise. Vremenom su one nestajale, sađeno je neko drugo drveće, da bi danas od svega toga ostala tisa iz 1890. godine.

   

  posečena smrča

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad