• Objekat „Pečurka“ stavljen pod prethodnu zaštitu, uskoro menja vlasnika

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je objavio novi spisak objekata i prostorno kulturno-istorijskih celina u gradu stavljenih pod prethodnu zaštitu. Na ovom spisku našli su se i bivši salon nameštaja „Novi dom“, popularna „Pečurka“, u Ulici dr Laze Kostića, u kojoj je trenutno smeštena prodavnica Idea, kao i stara Specijalistička poliklinika, u Bulevaru Milutina […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Objekat „Pečurka“ stavljen pod prethodnu zaštitu, uskoro menja vlasnika

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je objavio novi spisak objekata i prostorno kulturno-istorijskih celina u gradu stavljenih pod prethodnu zaštitu. Na ovom spisku našli su se i bivši salon nameštaja „Novi dom“, popularna „Pečurka“, u Ulici dr Laze Kostića, u kojoj je trenutno smeštena prodavnica Idea, kao i stara Specijalistička poliklinika, u Bulevaru Milutina Milankovića.

   

  – Prošlo je više od pola veka od izgradnje pojedinih zgrada javne namene u Zrenjaninu, koje sa današnje distance, a prema mišljenju istoričara arhitekture, zbog svoje arhitektonske vrednosti zaslužuju da budu pod zaštitom države – kaže za portal zrenjaninski.com istoričar umetnosti Bojan Kojičić, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Već nekoliko dana ne radi javni vodomat u Ulici Koče Kolarova

   

   

  Prema njegovim rečima, zgrade Komiteta, Zavoda za javno zdravlje i stare Specijalističke poliklinike građene su šezdesetih godina 20. veka. One su tipičan primer posleratnog internacionalnog stila u arhitekturi, takozvane trakaste arhitekture, nastale pod uticajem Le Korbizijea.

   

  – „Pečurka“ je građena početkom osamdesetih, a zanimljiva je zbog svog upečatljivog oblika i konstrukcije. U pitanju je objekat razuđene osnove i „organske“ forme koja asocira na veliku pečurku. To je prvi objekat u gradu čiji je kompletan konstruktivni sklop izveden od lameliranog drveta, prema nacrtima profesora Vojislava Kujundžića. Sličan objekat, takođe projektovan za salon nameštaja, nalazi se u Ćupriji. Ova originalna arhitektonska kompozicija predstavlja suprotnost hladnom minimalizmu šezdesetih i sedamdesetih, i primer veselog i toplog romantičnog modernizma oličenog u amorfnim organskim oblicima – objašnjava Kojičić.

   

  pečurka

   

  Za „Pečurku“ već zatraženi uslovi

   

  Za bilo kakve ozbiljnije intervencije na ovim zgradama potrebni su uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako portal zrenjaninski.com saznaje, za „Pečurku“ su već zatraženi uslovi, s obzirom na to da će ona uskoro promeniti vlasnika. Nezvanično saznajemo da će se u nju useliti drugi trgovinski lanac.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Zgrada stare Specijalističke poliklinike građena je pre više od pola veka, namenski za potrebe zdravstva. Ukupno ima 4.882 kvadrata. Objekat je u veoma lošem stanju, o čemu je naš portal već pisao.

   

  stara specijalistička poliklinika

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Interesuje me da li ovi sto odlucuju o objektima koje treba staviti pod zastitu znaju koji i kakvi objekti idu pod zastitu drzave? Sta je sa Pinovom vilom? Ako tako pametnjakovici stite objekte, onda je postenije da ih odmah sruse.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad