• Novi upravljač na Carskoj bari zatekao brojne probleme

  Da li će ove godine ljubitelji nedirnute prirode zaploviti Starim Begejom, najvećom atrakcijom Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, u ovom trenutku se ne zna pouzdano. Ovaj dragulj prirode prošle godine je poveren Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina, nakon što je dotadašnji upravljač – Ribarsko gazdinstvo „Ečka“, prodat kompaniji „Matijević agrar“.   Novi upravljač se na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novi upravljač na Carskoj bari zatekao brojne probleme

  Da li će ove godine ljubitelji nedirnute prirode zaploviti Starim Begejom, najvećom atrakcijom Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, u ovom trenutku se ne zna pouzdano. Ovaj dragulj prirode prošle godine je poveren Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina, nakon što je dotadašnji upravljač – Ribarsko gazdinstvo „Ečka“, prodat kompaniji „Matijević agrar“.

   

  Novi upravljač se na startu našao pred velikim teškoćama, od kojih je plovidba samo jedna.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninci se pitaju: Nedopustivo je što grad nema javni toalet

   

  – Posetioce i turiste najviše interesuje plovidba, jer je po tome Carska bara bila prepoznatljiva.  No, carska lađa ne može da se registruje, tako da to komplikuje stvari oko plovidbe Starim Begejom – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Ustanove „Rezervati prirode“ Dejan Jovanov.

   

  Stanje je, kaže Jovanov, nažalost lošije nego što su u ustanovi očekivali, tako da će se bukvalno kretati ispočetka.

   

  – Dobili smo saglasnost na program upravljanja SRP „Carska bara“ za ovu godinu. Koliki iznos sredstava je za nas opredeljen, trebalo bi uskoro da saznamo, kao i svi drugi upravljači u Srbiji. S obzirom na to da za sada ne ostvarujemo nikakve prihode, radimo stvari koje možemo sami da uradimo, a to podrazumeva da čuvarska služba redovno obilazi teren. Uredili smo mostić na pešačkoj ruti i objekat u Centru za posetioce, iako je polovina objekata sklona padu. Takođe, sprečavamo paljenje trske – ističe Jovanov.

   

  carska bara

   

  Borba za Carsku baru trajala 18 godina

   

  Čuvari su na terenu pronašli velike količine otpada, a kao kuriozitet Jovanov navodi da su pronašli flašu zrenjaninskog piva iz 1990. godine.

   

  – Urađen je i projekat novog vidikovca na Carskoj bari i do 1. maja on će biti podignut. To je za sada sigurno. Kada nam budu odobrena sredstva, krećemo sa drugim aktivnostima. U skladu sa tim koliko nam novca bude odobreno, videćemo šta će nam biti prioritet – navodi Jovanov.

   

  Grad Zrenjanin se, inače, borio za Carsku baru punih 18 godina. Specijalni rezervat prirode je zbog pravno-imovinskih zavrzlama pripao Ribarskom gazdinstvu „Ečka“, koje je kasnije u postupku privatizacije dopalo u ruke „Mirotin grupe“.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nakon 18 godina borbe, lokalnoj zajednici su vraćena upravljačka prava. Sada ostaje onaj nimalo lak posao, a to je obezbediti novac.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad