• Neočekivani obrt u vezi sa fabrikom vode, da li je rešenje na pomolu?!

  U upravnom sporu po tužbi firme „Gruppo Zilio“ DOO Beograd protiv Ministarstva zdravlja Republike Srbije, presuđeno je u korist tužioca.   Upravni sud je, naime, uvažio tužbu tužioca „Gruppo Zilio“ i poništio rešenje Ministarstva zdravlja od 13. novembra prošle godine, kojim se odbacuje zahtev za izdavanje saglasnosti za idejni projekat postrojenja za prečišćavanje vode u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neočekivani obrt u vezi sa fabrikom vode, da li je rešenje na pomolu?!

  U upravnom sporu po tužbi firme „Gruppo Zilio“ DOO Beograd protiv Ministarstva zdravlja Republike Srbije, presuđeno je u korist tužioca.

   

  Upravni sud je, naime, uvažio tužbu tužioca „Gruppo Zilio“ i poništio rešenje Ministarstva zdravlja od 13. novembra prošle godine, kojim se odbacuje zahtev za izdavanje saglasnosti za idejni projekat postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Sud je predmet vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje.

   

  U obrazloženju presude navodi se da je „Gruppo Zilio“ doo Beograd 24. avgusta prošle godine podneo zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti, na idejni projekat fabrike za proizvodnju pitke vode u Zrenjaninu. Uz zahtev podneti su i svi potrebni prateći akti i dozvole.

   

  „Odlučujući o podnetom zahtevu, prvostepeni organ je zaključio da je „Gruppo Zilio“ doo Beograd društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovano sredstvima u privatnoj svojini i da ne spada u krug pravnih lica, koja mogu da se bave delatnošću javnog snabdevanja, pa je podneti zahtev odbacio“, navodi se u obrazloženju presude, uz konstataciju da je i Ministarstvo zdravlja kao drugostepeni organ potvrdilo takvu odluku.

   

  „Po nalaženju Upravnog suda, nije pravilno zaključio tuženi organ da „Gruppo Zilio“ nije aktivno legitimisan za podnošenje zahteva za izdavanje saglasnosti za idejni projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pitke vode, budući da je „Zilio“ investitor tog objekta. Osnovano se, navodima tužbe, ukazuje da je sanitarni inspektor bio ovlašćen samo da oceni da li idejni projekat zadovoljava uslove zahtevanog sanitarnog nadzora, i u zavisnosti od toga izda ili uskrati saglasnost“, navodi se u presudi i konstatuje da je sanitarni inspektor prekoračio zakonska ovlašćenja, upuštajući se u ocenu da li „Zilio“ može da se bavi delatmošću javnog vodosnabdevanja.

   

  Ovim su potvrđeni raniji navodi čelnika kompanije „Zilio“ da deo državne administracije, mimo ovlašćenja, proceduralnim začkoljicama koči startovanje postrojenja, koje je u potpunosti spremno za rad. Presuda suda trebalo bi da ubrza rešenje problema sa početkom rada postrojenja.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad