• Nekada su na stanicu „Fabrika“ stizale stotine radnika iz okolnih sela

  Železnička stanica „Fabrika“ u Zrenjaninu stara je više od jednog veka. Iako odavno nema funkciju koju je imala nekada, zgrada stanice i dalje je prava graditeljska lepotica.   To je zato što su nekada stanične zgrade građene po tipskim projektima.   PROČITAJTE JOŠ: Gradsko veće usvojilo izmenu Odluke o zaduživanju grada Zrenjanina   Pravila uređenja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekada su na stanicu „Fabrika“ stizale stotine radnika iz okolnih sela

  Železnička stanica „Fabrika“ u Zrenjaninu stara je više od jednog veka. Iako odavno nema funkciju koju je imala nekada, zgrada stanice i dalje je prava graditeljska lepotica.

   

  To je zato što su nekada stanične zgrade građene po tipskim projektima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Gradsko veće usvojilo izmenu Odluke o zaduživanju grada Zrenjanina

   

  Pravila uređenja železničkih stanica u nekadašnjoj Austrougarskoj nalagala su da se kraj staničnih perona i u okolini stanice posadi drveće. Obavezno je bilo i da se na stanici podigne česma.

   

  U istorijskim zapisima pominje se i da je na ovoj stanici dočekan brigadir Ristić pre ulaska u Veliki Bečkerek 1918. godine.

   

  Nakon Drugog svetskog rata, na peronu stanice „Fabrika“ podignut je spomenik Crvenoarmejcima. Poginuli su na ovom mestu, u operaciji oslobađanja Zrenjanina, tokom borbe s nemačkim oklopnim vozom, 2. oktobra 1944. godine.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nekada su na ovu stanicu stizale stotine radnika iz okolnih sela koji su radili u zrenjaninskim fabrikama. Danas nema vozova, a pruge će uskoro biti povađene. Radnici u grad stižu nekim drugim putevima, ali zgrada i dalje stoji.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Velika isključenja u nedelju: Bez struje oko 70 gradskih ulica i četiri sela!

   

  stanica fabrika

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Odatle su krajem 80ih i početkom 90ih nedeljom, dok se nedeljom igrala Prva savezna fudbalska liga, više desetine navijača, polazili u Bg na utakmice.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad