• Nekada se na ovom mestu kraj Begeja nalazila fabrika sapuna

  Mnogi Zrenjaninci, naročito mlađe generacije, ne znaju da se nekada u objektu koji je smešten nedaleko od Pešačkog mosta, kraj Begeja, nalazila fabrika sapuna.   Niz objekata orijentisanih prema ovoj reci, koji se protežu između dva betonska mosta, predstavljaju obodni deo zaštićene okoline Prostorno kulturno – istorijske celine „Centar Zrenjanina“. Kako navode u Zavodu za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nekada se na ovom mestu kraj Begeja nalazila fabrika sapuna

  Mnogi Zrenjaninci, naročito mlađe generacije, ne znaju da se nekada u objektu koji je smešten nedaleko od Pešačkog mosta, kraj Begeja, nalazila fabrika sapuna.

   

  Niz objekata orijentisanih prema ovoj reci, koji se protežu između dva betonska mosta, predstavljaju obodni deo zaštićene okoline Prostorno kulturno – istorijske celine „Centar Zrenjanina“. Kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, niz čine objekti magacinske, industrijske i stambene namene.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova zgrada na mestu ruinirane fabrike nameštaja „Bence i sin“

   

  „Prvobitno podignuti kao magacini za skladištenje robe i industrijski objekti, u novije vreme im je promenjena namena u stambene ili ugostiteljske objekte. Ovaj niz je produžetak pivare i palate Lazara Dunđerskog, koji se nalaze sa desne strane betonskog mosta. Iako degradirani, oni važe za industrijsko-stambeno-poslovni kompleks od posebne ambijentalne i arhitektonske vrednosti za grad“, ističu u pomenutom Zavodu.

   

  Jedan od tih objekata je i bivša fabrika sapuna Ambrozi, izgrađena 1912. godine. Njen prvi vlasnik je bio Jožef Ambrozi, a projektovao ju je Nandor Hof.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „U objektu se nalazio pogon fabrike sapuna Jozefa Ambrozija. Danas je jedan deo prilagođen stambenoj nameni. Tom prilikom su iznad prostranih prozora probijeni prozori novih stambenih jedinica, čime ipak nije u većoj meri degradirana arhitektura ovog objekta industrijske arhitekture koju karakterišu velike staklene površine i detalji izvedeni u fasadnoj opeci crvene boje“, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad