• Neka pitanja u vezi sa kvalitetom vazduha aktuelna već decenijama

  Istraživanje koje je portal zrenjaninski.com obavio na osnovu zvaničnih dokumenata, o tome ko su bili najveći zagađivači vazduha u Zrenjaninu početkom devedesetih i na koga su se tada građani žalili, kao i kakvi su bili rezultati merenja kvaliteta vazduha proteklih decenija, pokazuje da su neki problemi u gradu na Begeju aktuelni decenijama.   U izveštaju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neka pitanja u vezi sa kvalitetom vazduha aktuelna već decenijama

  Istraživanje koje je portal zrenjaninski.com obavio na osnovu zvaničnih dokumenata, o tome ko su bili najveći zagađivači vazduha u Zrenjaninu početkom devedesetih i na koga su se tada građani žalili, kao i kakvi su bili rezultati merenja kvaliteta vazduha proteklih decenija, pokazuje da su neki problemi u gradu na Begeju aktuelni decenijama.

   

  U izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, za period od 1991. do 1994. godine, kao najveći zagađivači vazduha navode se industrijska postrojenja, saobraćaj i domaća ložišta. U registru industrijskih zagađivača vazduha isticali su se kafilerija i špiritana.

   

  „Neprijatni mirisi koje kafilerija oslobađa, posebno u toku letnjih meseci, dovode do velikog nezadovoljstva građana. Uticaj neprijatnih mirisa nije direktan, već se njegovo dejstvo ogleda u iniciranju tegoba, posebno hroničnih bolesnika i osetljivih delova stanovništva. Špiritana još uvek kao gorivo koristi ugalj. S obzirom na lokaciju (centar grada) ugrožava životnu sredinu produktima sagorevanja“, pisalo je u analizi zdravlja stanovništva Srednjobanatskog okruga početkom devedesetih godina prošlog veka.

   

  Špiritana je u međuvremenu postala samo oronuli objekat opasan po prolaznike. A kafilerija je trenutno najveća preokupacija mnogih žitelja banatske prestonice. Lokalna samouprava se uključila u rešavanje problema, pa je kafileriji, rešenjem Gradske uprave. privremeno zabranjen rad.

   

  Saobraćaj dodatno otežava situaciju

   

  Treba reći i to da je u izveštaju konstatovano i da, sa aspekta zagađivanja vazduha, posebnu nepovoljnost ima činjenica da je celokupan, pa i teretni tranzitni saobraćaj, usmeren kroz gradski magistralni put. Taj problem se trenutno rešava gradnjom obilaznice.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nastavljeni radovi na izgradnji obilaznice i kružne raskrsnice (Foto)

   

  Izveštaj o zagađenju vazduha u Zrenjaninu za period od 1995. do 2000. godine manje je konkretan u markiranju zagađivača. Navodi se da su najznačajniji zagađivači vazduha grada i okoline industrija, saobraćaj, termoenergetska postrojenja i domaća ložišta. U periodu od jula 2005. do jula 2010. godine Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je pratio kvalitet vazduha, ali je tek od 2008. ustaljen kontinuitet praćenja kvaliteta na istim mernim mestima.

   

  „Prema rezultatima merenja može se zaključiti da u zagađenju vazduha u Zrenjaninu značajno učešće imaju suspendovane čestice. U pogledu uticaja na zdravlje najveći problem poredstavljaju sitne čestice. One se najduže zadržavaju u vazduhu i najdublje prodiru u disajne organe, izazivajući različite efekte u zavisnosti od sastava. Sva dosadašnja istraživanja ukazuju da suspendovane čestice značajno deluju na zdravlje izložene populacije. Posebno utiču na decu i starije osobe i nije utvrđena prag doza ispod koje se štetni efekti ne javljaju. Hronična izloženost česticama doprinosi povećanju rizika za razvoj respiratornih i kardiovaskularnih bolesti i karcinoma pluća“, deo je navoda iz izveštaja za period do 2010. godine.

   

  kvalitet vazduha
  Foto: Nandor Vaci

   

  I 2016. godine ponovo se u izveštajima javlja pritužba na neprijatne mirise

   

  I u 2012. kao i tokom prethodnih godina, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin pratio je kvalitet vazduha u Zrenjaninu i Elemiru.

   

  „Prema rezultatima merenja tokom 2012. godine, srednje godišnje vrednosti ukupnih suspendovanih čestica, merene su na dva merna mesta po petnaest dana u toku meseca. To je rađeno u Principovoj ulici i na Bulevaru Veljka Vlahovića. Utvrđeno je da izmerene vrednosti znatno prelaze maksimalno dozvoljenu srednju godišnju propisanu vrednost“, piše u izveštaju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Još devedesetih godina prošlog veka svi uzorci vode za piće bili neispravni

   

  U toku 2016. Zavod za javno zdravlje Zrenjanin obavljao je praćenje kvaliteta vazduha u Zrenjaninu na tri merna mesta, i to na Trgu Dositeja Obradovića, Bulevaru Veljka Vlahovića i u Elemiru. Te godine konstatovano je da srednje godišnje vrednosti suspendovanih čestica, koje su merene na sva tri merna mesta, ukupno osam nedelja, nisu prelazile maksimalno dozvoljenu srednju godišnju vrednost. Izmerene srednje godišnje vrednosti sumpordioksida bile su, kao i ranije, vrlo ujednačene. Veće su od dozvoljenih godišnjih vrednosti propisanih uredbom.

   

  I 2016. godine ponovo se u izveštajima javlja pritužba na neprijatne mirise, ali bez navođenja konkretnog prouzrokovača. Formulacija u izveštaju Zavoda za javno zdravlje glasi: „Zbog pritužbi građana na neprijatne mirise, počev od 2016. godine amonijak se meri na mernom mestu Trg Dositeja Obradovića u Zrenjaninu“.

   

  U poslednjem izveštaju, za 2018. godinu, navodi se da na mernom mestu Trg Dositeja Obradovića nije zabeleženo prekoračenje maksimalno dozvoljenih koncentracija amonijaka.

   

  „Svi uzorci bili su sa daleko manjim sadržajem amonijaka“, konstatovano je tada u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „I u 2012. kao i tokom prethodnih godina, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin pratio je kvalitet vazduha u Zrenjaninu i Elemiru.“
   OVO „U ELEMIRU“ JE SPRDAČINA SVOJE VRSTE, JER MERE OTPADNE GASOVE MOGUĆIH PETROHEMIJSKIH ZAGAĐIVAČA, „DEGAZOLINAŽE“, FABRIKE SINTETIČKOG KAUČUKA I „AMINSKOG POSTROJENJA“, U CENTRU ELEMIRA, UDALJENOG VIŠE OD 1 KM OD ISTIH, UMESTO NA DODIRNIM DELOVIMA SELA, SEVEROISTOČNI DEO, NA KOJI SE „NASLANJA“ „DEGAZOLINAŽA“!!!???
   I, JOŠ GORE, NE MERE ONO ŠTO PROIZVODE MOGUĆI ZAGAĐIVAČI, NEGO, ISTO KAO U GRADU, „NOXE“, SUMPORDIOKSID, „SUSPENDOVANE ČESTICE“ I ČAĐ, KOJIH NEMA, NARAVNO, TAKO „DA JE SVE ČISTO“ I „NEMA JEDA“!!!
   BLAGO NAMA S VAMA!
   PREKOR IZ ELEMIRA“!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]