• NA GROBLJU NIKLA POSLOVNA ZGRADA!

  Nemili događaj nikada nije dobio adekvatnu ni pravnu ni moralnu satisfakciju

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Mnogi Zrenjaninci, naročito mlađi, ne znaju da je u Zrenjaninu nekada postojalo aktivno Jevrejsko groblje. Nalazilo se na prostoru gde je danas zgrada „Naftagas – održavanja“, odnosno zdravstvena stanica, objekti za rekreaciju i parking ovog preduzeća, kod glavne autobuske stanice. Preseljeno je 1986. godine i danas se, kao Memorijalno groblje, nalazi u Bašaidskoj ulici, pored Reformatorskog groblja.

  jevrejsko-groblje

  – Preseljenje groblja, odnosno način na koji je to urađeno, jedan je od nemilih događaja ne samo za našu zajednicu nego i za grad – kaže za portal „Zrenjaninski“ Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine. – I danas su živi svedoci ovog događaja, a iako je čak bilo i tužbi zbog zloupotreba u preseljenju, sam nemili događaj nije dobio adekvatnu ni pravnu ni moralnu satisfakciju, ističe Popov i dodaje da su godinama nakon toga i potomci pokojnika u nekim kućama nailazili na mermer sa spomenika ugrađen u ograde, stepeništa ili kupatila.

  Iako je ono što je sačuvano posle preseljenja relativno zaštićeno, i dan danas Memorijalno groblje i spomenici na meti su vandala.

  jevrejsko-groblje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad