• Motel Šumice: Još uvek vidljive katastrofalne posledice privatizacije

  Mnogi gradovi voleli bi da imaju izletište nadomak grada, kao što je to zrenjaninsko izletište Motel Šumice. Izletište do kog se brzo i lako stiže, oaza zelenila i mira, idealno za piknike, sportska dešavanja, omiljeno mesto generacija Zrenjaninaca za prvomajske uranke…   Nekada je to bilo mesto za večernje izlaske u jednom od boljih restorana […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Motel Šumice: Još uvek vidljive katastrofalne posledice privatizacije

  Mnogi gradovi voleli bi da imaju izletište nadomak grada, kao što je to zrenjaninsko izletište Motel Šumice. Izletište do kog se brzo i lako stiže, oaza zelenila i mira, idealno za piknike, sportska dešavanja, omiljeno mesto generacija Zrenjaninaca za prvomajske uranke…

   

  Nekada je to bilo mesto za večernje izlaske u jednom od boljih restorana u gradu, mesto za lepa venčanja i proslave.

   

  Zelene površine se, istina, redovno održavaju, sportski tereni su u funkciji, pa je prosto neverovatno da se dozvolilo da urušena zgrada restorana, koji je imao i sobe za prenoćište, više od decenije i po kvari sliku.

   

  Jer, nekada ugledni restoran danas je razrušen, devastiran, a delimično i spaljen.

   

  Početak iz bajke

   

  Nekada davno, dok izletiše nije postalo ostrvo, dok je pored motela tekao Begej, Zrenjanincima je to bilo jedno od najomiljenijih kupališta.

   

  Onda je, dok je njime upravljao „SM turist“, postojao plan da se od ogromnog prostora napravi kompleks zelenila, bazena, mesta za velike događaje, koncerte… A zatim je došla privatizacija. Neuspela, katastrofalna, ni prva, ni poslednja u Zrenjaninu i Srbiji.

   

  Desetak godina je izletište bilo skroz zapušteno. Onda se neko setio da je to ipak greh, pa se krenulo u rešavanje vlasništva. Prva najava gradskih vlasti bila je da će se imovinsko-pravni odnosi rešiti. Ništa se nije desilo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kupališna sezona na otvorenom gradskom bazenu počinje u subotu

   

  Posle nekoliko takvih najava, lokalna samouprava je početkom 2019. godine donela odluku da se pokrene postupak u kom bi Grad Zrenjanin postao vlasnik nepokretnosti Sportsko – rekreativnog centra Motel Šumice, kako mu je zvaničan naziv.

   

  Prvi korak je trebalo da bude da se bez naknade od Republičke direkcije za imovinu, koja je vlasnik, pribavi nepokretnost. Kad postane formalni vlasnik, grad bi u objekat mogao i da investira.

   

  Navodno je početkom 2019. i podnet zahtev Republičkoj direkciji za imovinu za pribavljanje nepokretnosti. Dozvolu je trebalo da dostavi i Vlada Srbije. U trenutku podnošenja zahteva nije se znala ni vrednost nepokretnosti. Od tada je prošlo skoro dve i po godine.

   

  Zgrada popularnog motela i danas je u istom stanju u kakvom je bila pre desetak godina.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Gde je zapelo, zašto se ovo izletište, inače ucrtano na mnogobrojne turističke mape, ne uredi do kraja, nije jasno. Tek, Zrenjaninci ga i dalje vole i dalje ga posećuju, jer je zaista nedirnuta oaza zelenila vrlo blizu grada, kojih nema mnogo.

   

  Jedino što, kad krenu u šetnju ili na izlet, sve što im je potrebno moraju da ponesu sa sobom. Na izletištu, naime, nemaju mogućnosti da kupe ni flašicu vode.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad