• METITO preuzeo postrojenje za preradu vode, ZRAK predao peticiju

  Kompanija „Metito“ je potvrdila da je preuzela postrojenje „Fabrike vode“ u Zrenjaninu, nakon aukcije koju je organizovao i vodio javni izvršitelj Dragan Nikolić.   Podsetimo, pokretna i nepokretna imovina preduzeća „Fabrika vode“ prodata je prošlog meseca firmi „Pannonian water“ iz Beograda, iza koje stoji kompanija „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Imovina je prodata za 417 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  METITO preuzeo postrojenje za preradu vode, ZRAK predao peticiju

  Kompanija „Metito“ je potvrdila da je preuzela postrojenje „Fabrike vode“ u Zrenjaninu, nakon aukcije koju je organizovao i vodio javni izvršitelj Dragan Nikolić.

   

  Podsetimo, pokretna i nepokretna imovina preduzeća „Fabrika vode“ prodata je prošlog meseca firmi „Pannonian water“ iz Beograda, iza koje stoji kompanija „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Imovina je prodata za 417 miliona dinara, što je polovina njene procenjene vrednosti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Akcija iznošenja kabastog otpada po prvi put biće organizovana i u selima

   

  U odgovoru novinarima, ova kompanija je navela da namerava da razvija projekat postrojenja za preradu vode u Zrenjaninu. U pitanju je drugi njen projekat u Srbiji, nakon započinjanja ulaganja u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u istom gradu, na osnovu projekta javno-privatnog partnerstva. Projekat prečišćavanja otpadnih voda je, inače, vredan 32 miliona evra.

   

  „Metito će ulagati u najsavremeniju tehnologiju i sisteme upravljanja vodama putem firme „Pannonian water“. Kompanija će staviti na raspolaganje svoje ogromne resurse, znanje i iskustva stečena na globalnom nivou. To će učiniti kako bi razvila ovaj projekat i osigurala održivije, sigurnije i čistije snabdevanje pitkom vodom“, navodi se, između ostalog, u odgovoru.

   

  ZRAK: Onemogućiti privatizaciju vode za piće

   

  Istovremeno, udruženje „Zrenjaninska akcija“ (ZRAK) predalo je ovih dana Vladi Srbije peticiju sa 13.500 potpisa građana, kojom se traži povlačenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima.

   

  Prema rečima jednog od aktivista ZRAK-a Bekima Rukecija, ovaj zahtev je podnet kako bi se onemogućila privatizacija vode za piće. Rukeci je dodao da taj posao ostaje u amanet novom sazivu Skupštine Srbije.

   

  „Nakon dva meseca prikupljanja potpisa, naši aktivisti su predali peticiju za promenu člana 5 Zakona o komunalnim delatnostima, koji je omogućio da privatne firme obavljaju ovu vrstu aktivnosti. Na konferenciji za medije smo ponovili zašto je neophodno izbacivanje spornog člana zakona. Prvo, voda je javno dobro i kao takva mora biti dostupna svima. Dozvolivši da privatna kompanija preuzme vodosnadbevanje, čelnici grada Zrenjanina otvorili su mogućnost da cena vode u doglednoj budućnosti bude višestruko uvećana. To bi dodatno produbilo socijalne razlike koje su već vidljive“, saopštila je „Zrenjaninska akcija“ nakon predaje peticije.

   

  ZRAK postavlja i pitanje da li su bezbednost i zdravlje svih građana potencijalno ugroženi. Naime, nigde u rešenju se eksplicitno ne spominje ko i kako će kontrolisati rad postrojenja i kvalitet vode koja stiže do potrošača.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Ističemo da je dobijanje zdrave pijaće vode zajednički cilj, bez obzira ko koju političku frakciju podržava. Sačekaćemo strpljivo novi saziv Skupštine i insistiraćemo na tome da se naš problem konačno reši. Spremni smo da povećamo pritisak na vlast kako bismo to postigli“, dodaje se u saopštenju.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Nekima očigledno odgovara da Zrenjaninci i dalje koriste i plaćaju nezdravu vodu po ceni vode za piće, istovremeno da se truju sa njom.Političarima je bitnije ko koliko može da se „ugradi“ i skine što više kajmaka nego da narod konačno dobije vodu koja je ispravna i zdrava za piće.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad