• Kino bašta će biti sanirana: Nekadašnje kultno mesto u novom ruhu?

  Nišlijka Elena Vasić Petrović i njen studio za projektovanje dobili su na tenderu posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju prostora nekadašnjeg zrenjaninskog bioskopa na otvorenom, u gradu poznatijeg kao Kino bašta, saznaje portal zrenjaninski.com. Dokumentacija bi trebalo da bude izrađena u narednih pola godine a posao košta 698.000 dinara.   Na javni poziv Gradske uprave […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kino bašta će biti sanirana: Nekadašnje kultno mesto u novom ruhu?

  Nišlijka Elena Vasić Petrović i njen studio za projektovanje dobili su na tenderu posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju prostora nekadašnjeg zrenjaninskog bioskopa na otvorenom, u gradu poznatijeg kao Kino bašta, saznaje portal zrenjaninski.com. Dokumentacija bi trebalo da bude izrađena u narednih pola godine a posao košta 698.000 dinara.

   

  Na javni poziv Gradske uprave javila su se još dva ponuđača – „Banat inženjernig 223“ iz Zrenjanina i „Inip Ing“ iz Novog Sada, ali su njihove ponude bile skuplje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Narednih godinu dana trajaće radovi na temeljnoj rekonstrukciji zgrade u centru grada

   

  Kino bašta, bioskop na otvorenom, decenijama je bio omiljeno mesto Zrenjaninaca za letnji izlazak. Zrenjanin je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pored Beograda i Subotice, bio jedan od tri grada u Jugoslaviji koji je imao bisokop na otvorenom.

   

  Nekadašnji direktor „Banat filma“ Tibor Dunai prisetio se da je Kino bašta radila od juna, pa sve do septembra, dokle god je to vreme dozvoljavalo, s tim što su se projekcije pomerale u skladu sa – mrakom. Morao je, naime, da bude potpuni mrak da bi uživanje moglo da bude kompletno.

   

  Ekran je bio zidani. Zidao ga je nekadašnji „Zangrap“, a bela boja se dobijala krečenjem. Jedno vreme se, u dogovoru sa Hotelom „Vojvodina“, u Kino bašti moglo kupiti i piće. Šank je radio pre početka projekcije i u toku kratke pauze.

   

  Godinama prostor zapušten

   

  Kriza je stigla krajem osamdesetih godina prošlog veka. Ljudi su imali manje para, pojavili su se video klubovi, poseta bioskopima počela je da opada. Naredne godine donele su rat, sankcije, a na kraju i privatizaciju, pa su se bioskopi zatvarali jedan po jedan. Tako da nije ostalo ništa od nekadašnjeg „Banat filma“, za kog Dunai kaže da je u zlatno vreme imao takve ugovore da su filmovi sa FEST-a u zrenjaninske bioskope stizali dok se ovaj festival još nije ni zatvorio.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Godinama prostor Kino bašte stoji zapušten. Kako je u toku sanacija palate bivše Srpske zadružne banke u Zrenjaninu, u čijem se jednom delu nalazi i Kino bašta, Gradska uprava je odlučila da uredi i taj prostor. U koje namene, za sada nije saopšteno.

   

  Gradski prevoz nije po meri Zrenjaninaca: Građani nezadovoljni, imaju brojne zamerke

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad