• Kapetanija ostala samo kao odrednica nekog prošlog vremena

  Od Begeja, brodova, kapetana i mornara malo šta je još u Zrenjaninu preostalo. Ostala je zgrada, nekada na reci Begej, danas na obodu centralnog gradskog jezera, koju svi jednostavno zovu – Kapetanija.   Nekada su se u njoj obavljali svi poslovi u vezi sa dozvolama i ispitima za kapetane lađa. Danas je prilično ruinirana zgrada […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kapetanija ostala samo kao odrednica nekog prošlog vremena

  Od Begeja, brodova, kapetana i mornara malo šta je još u Zrenjaninu preostalo. Ostala je zgrada, nekada na reci Begej, danas na obodu centralnog gradskog jezera, koju svi jednostavno zovu – Kapetanija.

   

  Nekada su se u njoj obavljali svi poslovi u vezi sa dozvolama i ispitima za kapetane lađa. Danas je prilično ruinirana zgrada sa privatnim stanovima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Građane i preduzetnike očekuju veće kazne za nepoštovanje gradskih odluka

   

  Ne znaju mnogi ni da je projekat za ovu zgradu pre više od 80 godina uradila arhitekta Zlata Zebić. Zlata Zebić iz Beograda je prva žena projektant u gradu koja potpisuje planove zgrade Kapetanije 1940. godine.

   

  Sedište lučke kapetanije je, s obzirom na to da je Zrenjanin poprilično ostao i bez reke, premešteno u Titel.

   

  kapetanija

   

  Lučka kapetanija, inače, nadležna je za bezbednost saobraćaja na Tisi do brane u Bečeju, kontroliše saobraćaj rekom Begej do rumunske granice i u nekim delovima kanala Dunav-Tisa-Dunav. U njoj se obavlja upis plovila, izdaju dozvole za registraciju čamaca, kontrolišu nautički uslovi…

   

  I ko da se seća da su Bečkerečani nekad brodovima stizali do Beograda, redovnom brodskom linijom i luksuznim brodom „Mažestik“. A iz Beograda, u ceo svet. Ili da su mogli brodom do Temišvara.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ko se seća da je svakog dana brod plovio Begejom do Srpskog Itebeja.

   

  Ništa više od toga nema. Ostala je Kapetanija samo kao odrednica nekog prošlog vremena.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Сећам се путничког брода „Итебеј“ који је пловио на релацији Зрењанин-Итебеј педесетих година прошлог века! Која времена!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad