• Kafileriji zabranjen rad na pet godina i izrečena višemilionska kazna

  Prvostepenom presudom Privrednog suda u Zrenjaninu kafileriji „Prekon“ je izrečena petogodišnja zabrana rada, odnosno prerade sporednih proizvoda životinjskog porekla. Ovaj deo presude izrečen je kao zaštitna mera.   Firmi je izrečena i jedinstvena novčana kazna od 4,5 miliona dinara. Bivšem direktoru Srđanu P, koji je bio drugookrivljeni, izrečena je jedinstvena novčana kazna u iznosu od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kafileriji zabranjen rad na pet godina i izrečena višemilionska kazna

  Prvostepenom presudom Privrednog suda u Zrenjaninu kafileriji „Prekon“ je izrečena petogodišnja zabrana rada, odnosno prerade sporednih proizvoda životinjskog porekla. Ovaj deo presude izrečen je kao zaštitna mera.

   

  Firmi je izrečena i jedinstvena novčana kazna od 4,5 miliona dinara. Bivšem direktoru Srđanu P, koji je bio drugookrivljeni, izrečena je jedinstvena novčana kazna u iznosu od 300.000 dinara, a četvrtookrivljenom Slavku P. 200.000 dinara, dok je S. J. osobođen optužbe.

   

  Ovako je odlučilo tročlano sudsko veće kojim je predsedavala sudija Jelica Baković, nakon glavne rasprave održane 23. oktobra.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga na sastanku kod gradonačelnika

   

  „Zrenjaninska firma „Prekon“, koja se bavi reciklažom nemetalnih otpadaka i ostataka, kao pravno lice, i direktor S. P. kao odgovorno lice, u prvih šest meseci 2016. godine nisu obavili merenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, na emiteru Kur-Majerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje. Na taj način počinili su privredni prestup povredom Zakona o zaštiti vazduha“, navodi se i izreci presude, u koju je portal zrenjaninski.com imao uvid.

   

  Okrivljeni su oglašeni odgovornim i za neprimenjivanje mera za smanjenje neprijatnih mirisa iz pogona.

   

  Šta je sve tužilac rekao o kafileriji

   

  U izlaganju zamenika Osnovnog javnog tužioca navedeno je da su u spornom vremenskom periodu obavljana merenja akroleina, vodonik sulfida i amonijaka. Institut za zaštitu na radu u Novom Sadu merio je vodonik sulfid 26. juna 2015. godine i to tri puta. Izmerene su vrednosti od 0,47 pa 0,91 i 0,77 miligrama po kubnom metru. Prag osetljivosti na njega je, inače, 0,011 miligrama po kubiku.

   

  Predočeno je i da je merenjem u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ od 17. juna 2016. godine utvrđeno prisustvo akroleina u koncentraciji od 0,07 miligrama po kubnom metru. Sledeće godine, 8. novembra, izmerena je koncentracija akroleina od 0,09. Pri tome je prag osetljivosti na njegovo prisustvo 0,05 po kubnom metru. Konstatovano je da ta merenja potvrđuju izjave svedoka, koji su ukazivali na postojanje neprijatnih mirisa, koji potiču od okrivljenog pravnog lica.

   

  „Navedena tri gasa, amonijak, akrolein i vodonik sulfid, javljaju se u svim proizvodnim pogonima, takozvanim kafilerijama“, naveo je tužilac. Konstatovao je i da „neprijatni mirisi nesumnjivo potiču od okrivljenog pravnog lica, imajući u vidu delatnost kojom se bavi, a to je prerada sporednih proizvoda životinjskog porekla, proizvodnja proteina životinjskog porekla i topljenje masti iz sirovine“.

   

  Branioci „Prekona“, kao jedan od argumenta, istakli su činjenicu da je tužilac optužni predlog zasnovao na graničniku – pragu osetljivosti. Dodali su da on nije definisan nijednim pozitivnim propisom.

   

  Podsetimo, zbog neprijatnih mirisa koji su se širili iz pogona ove firme građani Zrenjanina su nedeljama žestoko protestovali, a nadležna inspekcija je „Prekonu“ polovinom avgusta ove godine izrekla privremenu zabranu rada.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]