• Kada je i kako Zrenjanin dobio Trg dr Zorana Đinđića

  Zrenjanin je pre jedanaest i po godina, tačnije 8. maja 2010. godine, dobio Trg dr Zorana Đinđića.   Ovaj trg povezan je sa glavnom ulicom, Pešačkim mostom i ulicom Dr Zorana Kamenkovića. Bitnije se počeo izgrađivati posle odlaska Turaka. U poslednjih nekoliko decenija iz osnova je promenio nekadašnji izgled, izgradnjom novog pešačkog mosta i poslovnih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kada je i kako Zrenjanin dobio Trg dr Zorana Đinđića

  Zrenjanin je pre jedanaest i po godina, tačnije 8. maja 2010. godine, dobio Trg dr Zorana Đinđića.

   

  Ovaj trg povezan je sa glavnom ulicom, Pešačkim mostom i ulicom Dr Zorana Kamenkovića. Bitnije se počeo izgrađivati posle odlaska Turaka. U poslednjih nekoliko decenija iz osnova je promenio nekadašnji izgled, izgradnjom novog pešačkog mosta i poslovnih objekata u njegovom okruženju.

   

  Između dva svetska rata, kada se zvao Vilsonov trg, ovde se nalazilo više malih lokala i nekoliko javnih ustanova, između kojih i zgrada Petrovgradske štedionice.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Grad daje u zakup zemljište za izgradnju prečistača otpadnih voda

   

  Na lokaciji sadašnje poslovne zgrade preduzeća GIK „Banat“ nalazilo se i nekoliko reprezentativnih kuća, među kojima i nekadašnji gradski muzej. Blok uz Begej, koji su činile pretežno prizemnice, početkom devedesetih godina zamenjen je modernim arhitektonskim zdanjem Vojvođanske banke.

   

  Trg je u periodu nakon Drugog svetskog rata nosio ime Trg republike. Odlukom Skupštine grada Zrenjanina, 8. maja 2010. godine, preimenovan je u Trg dr Zorana Đinđića.

   

  Ova odluka doneta je na svečanoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, nakon čega je upriličeno i svečano proglašenje i otkrivanje table.

   

  trg dr zorana đinđića

   

  Inicijativa potekla od Pokreta „Novi optimizam“

   

  Imenovanje trga po ubijenom premijeru Srbije dr Zoranu Đinđiću lokalnom parlamentu je predložila Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova. Inicijativa da Đinđić dobije trg u Zrenjaninu potekla je od Pokreta „Novi optimizam“, godinu dana pre toga, nakon tribine organizovane na godišnjicu njegovog ubistva.

   

  Tadašnji predsednik pomenute komisije Radovan Francuski je za skupštinskom govornicom kazao da je inicijativa naišla na veliku podršku građana, nevladinih organizacija i političih stranaka i da je ovom odlukom „poslata poruka da u Zrenjaninu postoji snaga da se nastavi tamo gde je stao dr Zoran Đinđić“.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ploču sa nazivom trga otkrili su prvi predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Đoka Došen i tadašnji predsednik Demokratske omladine Zrenjanina Vladimir Popović.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. To je na platou. Ako sidjete stepiništem u suteren ili udjete na parkin prostor, nailazite na otvoreni javni toalet. Koga sveremenom na vreme čiste.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad