• Julski računi sa novom cenom usluga za odvođenje otpadnih voda

  Na računima za jul korisnici su za uslugu odvođenja otpadnih voda, odnosno za naknadu za kanalizaciju, zaduženi na osnovu novog cenovnika za otpadne vode koji se primenjuje od 1. jula, saopštilo je JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.   Gradsko veće Zrenjanina je, da podsetimo, 26. juna prihvatilo predlog preduzeća za korekciju cena otpadne vode. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Julski računi sa novom cenom usluga za odvođenje otpadnih voda

  Na računima za jul korisnici su za uslugu odvođenja otpadnih voda, odnosno za naknadu za kanalizaciju, zaduženi na osnovu novog cenovnika za otpadne vode koji se primenjuje od 1. jula, saopštilo je JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

   

  Gradsko veće Zrenjanina je, da podsetimo, 26. juna prihvatilo predlog preduzeća za korekciju cena otpadne vode. Građani će ubuduće uslugu odvođenja otpadnih voda po metru kubnom umesto 23,48 dinara plaćati 33,03 dinara, za privredu će cena umesto 52,84 iznositi 67,59 dinara, a za ustanove umesto 44,62 iznosiće 57,08 dinara, bez PDV-a.

   

  – Napominjemo da su u navedenu cenu naknade za kanalizaciju, pored usluge prikupljanja i odvođenja otpadnih voda, uračunati i troškovi održavanja kanalizacione mreže i pratećih objekata sistema – ističe Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

   

  Ovo je prva korekcija cena otpadne vode od 2014. godine, kada je cena uvećana u odnosu na prethodnu za 5,5 posto (oko jedan dinar), a pre te promene cena otpade vode nije menjana dugi niz godina.

   

  otpadne vode

   

  – Zrenjanin je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je u potpunosti pokriven kanalizacionom mrežom, a intenzivno se poslednjih godina gradi kanalizaciona mreža i u nekoliko sela. Celokupna kanalizaciona mreža poverena je na održavanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ – ističe Gajin.

   

  Preduzeće održava oko 400 kilometara kanalizacione mreže u gradu i naseljenim mestima, a cena materijala i opreme potrebnih za održavanje postojeće mreže, kao i goriva za rad mehanizacije i specijalizovanih vozila je znatno viša od one iz perioda poslednje korekcije cena otpadnih voda.

   

  – Naše preduzeće održava, menja oštećene i polomljene, revizione šahtove i slivničke rešetke javne kanalizacije koji se nalaze na saobraćajnoj površini – dodaje Gajin.

   

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ danas raspolaže sa više od 80 crpnih stanica, od kojih se više od 40 nalazi na teritoriji samog grada. U proteklom periodu, preduzeće je uložilo značajna materijalna sredstva u izgradnju savremenih automatizovanih crpnih stanica, ali i u opremanje, modernizaciju i remont postojećih stanica, od kojih su pojedine sa opremom starom i 40 godina. Time je u velikoj meri poboljšan sistem prikupljanja otpadnih voda, a rešeni su i mnogobrojni problemi sa njihovim izlivanjem.

   

  – Pomenute aktivnosti odvijaju se neprekidno, a nastaviće se i većim intenzitetom u narednom periodu. Crpne stanice rade na električnu energiju, a njihovo opremanje i automatizacija značajno je povećalo troškove za električnu energiju čija je cena više puta povećavana u proteklom periodu – naglašava Gajin.

   

  Grad Zrenjanin trenutno nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Problem otpadnih voda u budućnosti će biti rešen primenom modela javno – privatnog partnerstva i izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda. Do tada se sve neprečišćene otpadne vode ispuštaju u Aleksandrovački kanal, a potom u kanal Begej, što za posledicu ima i plaćanje naknade Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ za korišćenje vodoprivrednih objekata za odvođenje otpadnih voda. Godišnji iznos te naknade je oko 35 miliona dinara.

   

  – Povećanje cena, pored navedenih faktora, obuhvata i faktor rasta cena na malo za period od poslednje korekcije do danas. Korekcija cena omogućiće preduzeću ne samo redovno održavanje i sanaciju kvarova na postojećoj kanalizacionoj mreži, zamenu šahtovske infrastrukture, i plaćanje naknade „Vodama Vojvodine“, već i nastavak intenzivnog osavremenjavanja postojećih crpnih stanica što će rezultirati ispunjavanju svih uslova za nesmetano prikupljanje i odvođenje otpadnih voda sa teritorije grada i naseljenih mesta – navodi Gajin.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Prosto je neverovatno da je odvodjenje 1 kubika otpadne vode (bez ikakve prerade i preciscavanja) skuplje nego proizvodnja „pijace“ vode i dopremanja do korisnika. Ovo je jasno ko dan da je u pitanju jos jedna pljacka od nesposobnih iz JKP Vodovod.

  2. „odvođenja otpadnih voda po metru kubnom umesto 23,48 dinara plaćati 33,03 dinara,“
   ALO, PA TO JE VIŠE OD 40%!!!
   NISTE NAVELI, KOLIKO M³ „PROIZVEDETE“, U SELIMA I GRADU, TE OTPADNE VODE, A, BIO BI RED, KAO I KOLIKO VODE PROIZVEDETE, U SELIMA, POJEDINAČNO, I NARAVNO, KOLIKI SU TROŠKOVI TE PROIZVODNJE, DA BI VAŠI KORISNICI IMALI UVIDA U ZARADU I SL.!
   A, KADA ĆETE IZGRADITI 50AK ŠAHTOVA, KOJE SU ELEMIRCI PLATILI, A, VI IH, DO DANAS, NISTE IZGRADILI, PA ISKLJUČUJETE CELO SELO KOD SVAKE LOKALNE INTERVENCIJE, BLAGO NAMA!!!???
   A, SVAKI ŠAHT JE PLAĆEN, U ONO VREME 1970. RAVNO 1 MILION DINARA!!!
   MALO VIŠE JAVNE KONTROLE-INFORMISANJA, NE BI FALILO!!!
   HVALA VAM, „GRADSKOM VEĆU“, NA „BRIZI“ ZA GRAĐANE!!!
   ILI VAM TREBA NOVACA???
   PREKOR IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad