• Godinama niko nije zainteresovan za nekadašnje vojno strelište (Foto)

  Između nekadašnje Žirove šumice i naselja Gradnulica Guvno, iza kapije koja, u stanju u kakvom se danas nalazi, nikome nije prepreka, smešteno je bivše vojno strelište.   Pošto je zarastao u korov i šiblje, sa ulice se ne vidi čuveni breg, koji je najmlađim Zrenjanincima iz Šumice služio kao omiljeno mesto za igru, kad vojska […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Godinama niko nije zainteresovan za nekadašnje vojno strelište (Foto)

  Između nekadašnje Žirove šumice i naselja Gradnulica Guvno, iza kapije koja, u stanju u kakvom se danas nalazi, nikome nije prepreka, smešteno je bivše vojno strelište.

   

  Pošto je zarastao u korov i šiblje, sa ulice se ne vidi čuveni breg, koji je najmlađim Zrenjanincima iz Šumice služio kao omiljeno mesto za igru, kad vojska nije imala gađanje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sanirana havarija: Prilaz Savezničkoj ulici ponovo otvoren za saobraćaj

   

  Kada je bilo gađanja, ne samo što se nije moglo igrati na bregu, nego je i paorima koji su koristili put pored Motela da dođu do svojih njiva ili voćnjaka i vinograda, bio zabranjen prolaz. Pa su se ili vraćali kući neobavljenog posla, ili išli dužim putem, kroz atar.

   

  Vojno strelište nije služilo samo vojsci. Mnoge generacije su vežbale gađanje u predvojničkoj obuci ili nastavi odbrane i zaštite baš na ovom mestu.

   

  Koliko je strelište bila važna odrednica za grad govori i to da se ulica koja vodi do njega zove Strelišna.

   

  Godinama, međutim, strelište ničemu ne služi. Vojska ga ne koristi odavno, a i niko drugi.

   

  vojno strelište

   

  Vojska Srbije svojevremeno oglasila prodaju imovine

   

  Kada se Vojska Srbije pre više godina vratila u zrenjaninsku kasarnu, tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio da očekuje dobru saradnju sa gradom što se tiče ostale vojne imovine, kao što su strelište i Dom vojske.

   

  Dom vojske je, prema rečima Gašića, trebalo da bude uređen i predat građanima na korišćenje kroz kiriju ili kupovinom. Tri godine kasnije, početkom 2017, Vojska Srbije je oglasila prodaju i Doma vojske i strelišta.

   

  Prostor strelišta kategorisan je kao skladište, a ponuđeno je na prodaju 12,8 hektara zemlje na kojoj se nalazi 11 objekata. Niti je prodato strelište, niti je prodat Dom vojske.

   

  Od tada do danas nije se dogodilo ništa.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Breg je zarastao u korov, kao i parcela od skoro 13 hektara. Sadašnje generacije i ne znaju šta se iza krije.

   

  vojno strelište

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad