• Država zajedno sa gradom traži rešenje za prečistač otpadnih voda

  Zrenjanin se nalazi u grupi nekoliko gradova za koje Ministarstvo zaštite životne sredine radi na obezbeđivanju finansija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u pitanju je međunarodno finansiranje u vidu granta, donacije ili zajma.   „Za manje od dve godine ministarstvo je, zajedno sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Država zajedno sa gradom traži rešenje za prečistač otpadnih voda

  Zrenjanin se nalazi u grupi nekoliko gradova za koje Ministarstvo zaštite životne sredine radi na obezbeđivanju finansija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u pitanju je međunarodno finansiranje u vidu granta, donacije ili zajma.

   

  „Za manje od dve godine ministarstvo je, zajedno sa lokalnim samoupravama, izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Za te namene obezbedili smo finansijsku podršku Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 miliona evra. U toku je i finansiranje, realizacija i izrada dokumentacije za desetine drugih projekata“, navodi se u saopštenju ministarstva.

   

  Podsetimo, Grad Zrenjanin je radi rešavanja problema otpadnih voda i komunalnog otpada pokrenuo inicijativu da se ti problemi rešavaju javno-privatnim partnerstvom. U oktobru 2017. godine u gradu na Begeju boravili su predstavnici švedskih firmi, specijalizovanih za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada. Razgovorima sa čelnicima grada prisustvovao je i tadašnji državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nedostatak novca i radnika sprečava detaljno uređenje centralnog jezera

   

  Već u maju 2018. godine Blažić je ponovo bio u Zrenjaninu. Tema razgovora je bila ista, ali je predloženo povoljnije rešenje za grad.

   

  „Naša želja i cilj je da se problem otpada i otpadnih voda u celoj Vojvodini reši bukvalno jednim potezom, u nekoj međudržavnoj saradnji. To bi značilo da ta država sa svim svojim, finansijskim, kadrovskim i stručnim kapacitetima krene u rešavanje problema u Vojvodini, i to u jednom potezu“, najavio je tada Blažić.

   

  On je naglasio da je prvi razgovor obavljen upravo sa Gradom Zrenjaninom.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Ta strana država će sve da uradi i podigne profit,a picousti će da se pući i busa u grudi.

  2. Pa to je stvarno dirljivo. To što se grad guši u smrdljivoj vodi koju pumpaju ovi iz JKP Vodovod i kanalizacije, e baš da vidimo. A šta ćemo sa selima? „Vredni“ domaćini bacaju otpadne vode u svoje bunare a i seoski vodovodi se snabdevaju vodom iz jednog bunara. To nikom ništa. Važno je da ministarstvo za ekologiju sabira uspehe. Banatska sela ni u vreme nacističke okupacije nisu imala zatrovanu vodu. Ima nas koji to pamtimo.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad