• DIREKTORI PODNELI IZVEŠTAJE: Evo kako su prošle godine poslovala javna preduzeća

  Šta na to kaže gradonačelnik Čedomir Janjić

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Direktori javnih preduzeća i ustanova u Zrenjaninu podneli su danas, pred članovima Gradskog veća, izveštaje o poslovanju u prošloj godini.

  JKP “Gradska toplana”
  JKP “Gradska toplana”

  Predstavnik Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina Dragan Stajić je izvestio da su ukupna opredeljena sredstva za ovo javno preduzeće u 2015. iznosila 1,4 milijarde dinara i da je od toga za investicije, odnosno za realizaciju projekata, utrošeno oko 500 miliona dinara. Za održavanje komunalne infrastrukture potrošeno je blizu 350 miliona dinara, dok je za utrošak električne energije, za javnu rasvetu u gradu i selima, izdvojeno oko 84 miliona dinara.

  – Najvećim delom su završene investicije koje su započete u 2014. godini, a ostalo je i u ovoj godini još nešto poslova, koji će biti finansirani iz kredita, poput izgradnje biciklističkih staza, kolovoza u Takovskoj ulici, ali i eksproprijacije zemljišta za obilaznicu – naveo je Stajić.

  V.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević saopštio je da je ovo komunalno preduzeće lane radio sa gubitkom, što je, kako je naveo, posledica dugogodišnjeg negativnog poslovanja. Dević je dodao da je poslednji pozitivan izveštaj bio 2009. godine, na šta je gradonačelnik Zrenjanina i predsedavajući Gradskim većem Čedomir Janjić kazao da se nada da će se taj trend promeniti.

  Izveštaj o radu podneo je i direktor JKP „Gradska toplana“ Aleksandar Starčević koji je ukazao na nasleđene probleme iz prethodnog perioda. Kako je istakao, u 2015. je ostvareno 89 posto od zacrtanog plana, jer je bila topla zima i potrošilo se manje gasa, što se odrazilo i na prihode, ali i na rashode ovog preduzeća.

  – U poslovnom delu smo ostvarili dobit od 21 milion dinara, što je pokazatelj da preduzeće dobro radi i da su troškovi manji nego prihodi. Međutim, u konačnom zbiru ostvaren je gubitak od 229 miliona, od čega najveći deo predstavlja gubitak koji je nastao na osnovu rashoda stare opreme. Ostatak je po osnovu kamate, jer je „Gradska toplana“ samo u 2015. platila 92 miliona dinara kamate prema „Srbijagasu“, na osnovu nasleđenog duga – objasnio je Starčević i konstatovao da pozitivan trend u poslovanju veoma teško može da isprati ove nasleđene probleme.

  Po završetku sednice, gradonačelnik Janjić je kazao da je delimično zadovoljan radom javnih preduzeća.

  – Obavio sam razgovore sa svim direktorima i očekujem da ove godine bude mnogo ušteda u preduzećima i da se nađu dodatni izvori prihoda. Do kraja godine ćemo neka preduzeća praktično skinuti sa gradskog budžeta, jer neće biti mogućnosti za njihovo finansiranje – najavio je Janjić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]