• Da bi „Gradska toplana“ normalno poslovala neophodno je korigovati cene

  Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“ iz Zrenjanina spremno dočekuje novu grejnu sezonu, završavajući radove u naselju Ruža Šulman.   Radovi u ovom naselju su započeti u julu i u potpunosti će biti završeni do početka grejne sezone. Reč je o delu vrelovoda gde je ranijih godina bilo dosta problema. Zato je „Gradska toplana“ odlučila da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da bi „Gradska toplana“ normalno poslovala neophodno je korigovati cene

  Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“ iz Zrenjanina spremno dočekuje novu grejnu sezonu, završavajući radove u naselju Ruža Šulman.

   

  Radovi u ovom naselju su započeti u julu i u potpunosti će biti završeni do početka grejne sezone. Reč je o delu vrelovoda gde je ranijih godina bilo dosta problema. Zato je „Gradska toplana“ odlučila da spremno dočeka grejnu sezonu 2022/2023. sa sistemom koji će biti u potpunosti zategnut i siguran. Blizu 640 metara trase završava se u predviđenom roku, dok su u međuvremenu završena redovna servisiranja u proizvodnom pogonu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova odluka o javnom osvetljenju primenjivaće se od naredne godine

   

  Sve što rukovodstvo preduzeća čeka jesu cene toplotne energije. Naime, preduzeće će se suočiti sa velikim problemom ukoliko i ove grejne sezone ne dobije tražene cene.

   

  „Varijabilni i fiksni deo cene nisu povećavani još od 2014. odnosno od 2015. godine. Čak su pretrpeli i umanjenje. Varijabilni deo je 2015. bio smanjen za 12, a 2020. godine za pet odsto. Fiksni deo je 2015. godine smanjen za šest odsto. Ukoliko se to uporedi sa cenama energenata od kojih zavisi proizvodnja toplotne energije, razumeće se zašto čekamo neophodne cene“, kažu u JKP „Gradska toplana“.

   

  U preduzeću podsećaju da je cena struje na tržištu skočila za strmoglavih 115 odsto od 2018. godine. Za period od januara 2021. godine cena prirodnog gasa je otišla gore za 75 odsto.

   

  „Ovakva povećanja dovode u pitanje obavljanje same komunalne usluge, ukoliko se cene toplotne energije ne dovedu u balans sa ovakvim skokovima. Zrenjanin je u tom smislu u drugačijoj poziciji od nekih gradova u Srbiji, jer do povećanja cena nije dolazilo od 2014. godine“, navode u „Gradskoj toplani“.

   

  Nadaju se da će osnivač imati razumevanja

   

  U Toplani se nadaju da će lokalna samouprava, kao osnivač, imati razumevanja za situaciju na samom tržištu, ali i važnost da preduzeće normalno posluje i obavlja komunalnu uslugu koja mu je poverena.

   

  Takođe, iako su u Toplani svesni da teret krize koja je pred nama moramo zajednički poneti kao celokupno društvo, ipak apeluju da se enegrija troši domaćinski i racionalno. Iz preduzeća apeluju da se zavrću ventili u prostorijama u kojima se ne boravi, kao i da se grejanje smanji u onim prostorijama u kojima se povremeno boravi. Provetravanja bi trebalo da budu kraća i ređa.

   

  Rukovodstvo Toplane je svesno da nas čeka finansijski izazovna grejna sezona. Zato najavljuje da će, ukoliko dođe do povećanja cene toplotne energije, dati određene benefite redovnim platišama.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ukoliko sugrađani u celosti budu izmirivali svoja dugovanja na vreme, u Toplani najavljuju umanjenje varijabilnog dela računa za tri odsto za naredni mesec. Takođe, ukoliko dođe do traženog povećanja, najavljeno je da će decembarski, januarski i februarski računi biti prepolovljeni. To znači da će se 50 odsto varijabilnog dela računa plaćati u letnjim mesecima, što je odlaganje od šest meseci.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad