• BIĆE BAŠ VELIČANSTVENA: Novi izgled zgrade stare Medicinske škole!

  Gotovo je izvesno da će do kraja ove godine biti okončan najveći deo radova na rekonstrukciji objekta Klostera, odnosno stare zgrade u kojoj je svojevremeno bila smeštena Srednja medicinska škola, a koja je 2013. godine, u postupku restitucije, vraćena starim vlasnicima – Sestrama Notrdama.   Još lane počeli su obimni pripremni radovi na obnovi i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIĆE BAŠ VELIČANSTVENA: Novi izgled zgrade stare Medicinske škole!

  Gotovo je izvesno da će do kraja ove godine biti okončan najveći deo radova na rekonstrukciji objekta Klostera, odnosno stare zgrade u kojoj je svojevremeno bila smeštena Srednja medicinska škola, a koja je 2013. godine, u postupku restitucije, vraćena starim vlasnicima – Sestrama Notrdama.

   

  Još lane počeli su obimni pripremni radovi na obnovi i revitalizaciji dela objekta, i to trakta u kom je nakon Drugog svetskog rata bila smeštena Srednja medicinska škola. Projekat, kojim se objektu vraća prvobitna funkcija, urađen je u birou „Stupovski proing“ iz Kikinde. Radovi se finansiraju sredstvima iz budžeta Republike Mađarske, a izvođač je firma „Kesz“ iz Beograda. Gradilište je ove godine otvoreno u martu, a gotovo je izvesno da će najveći deo radova biti okončan do kraja 2018.

   

  zgrada stare Medicinske škole

   

  – Do sada je urađena kompletna hidroizolacija podruma, obijen je malter u enterijeru i na fasadama u dvorištu, kada je između ostalog nepobitno potvrđeno da je objekat Klostera građen u tri navrata. Prilikom iskopavanja podruma ispod jednog dela zgrade, koji je pre pola veka zatrpan, pronađeni su temelji nekadašnjeg žitnog magacina – objašnjava istoričarka umetnosti Vesna Karavida iz Zavoda za zaštitu spomenina kulture Zrenjanin.

   

  Zbog oštećenja nastalih vremenom radiće se nova drvena konstrukcija vrata, ali će se na nju potom aplicirati stari, originalni i restaurirani ukrasi. Kako su, najverovatnije u periodu nakon Drugog svetskog rata, menjani svi prozori (niti jedno krilo postojećih prozora trenutno nije originalno) radiće se kompletno novi, u svemu po ugledu na originalne. U unutrašnjosti objekta se takođe izuzetno vodi računa o restauraciji svih elemenata enterijera koji su se očuvali iz vremena izgradnje. Tako će se stara stepenišna ograda peskirati i potom bojiti, a deo ograde koja je kasnije dodata će biti uklonjena i zamenjena staklenom.

   

  – Kod restauracije zgrade Klostera u svakom pogledu se poštuje restauratorski princip da se ono što je novoizvedeno – vizuelno jasno razdvaja od originalnog, kako u materijalizaciji, tako i u dizajnu, dok se svaki originalni detalj enterijera i eksterijera koji se može sačuvati, ne zamenjuje novim, nego restaurira. Tako će se i slučajno otkrivena slikana dekoracija na jednom od plafona konzervirati, u delu koji je očuvan, što će biti slučaj i sa mermernim gazištima i teraco podovima u hodnicima koji su i dalje u dobrom stanju – ističe Karavida.

   

  zgrada stare Medicinske škole

   

  U domenu restauracije, za grad je izuzetno zanimljivo rešenje dve nadogradnje koje su obuhvaćene projektom, i to obe u dvorišnom delu objekta. I ovde se projektant rukovodio pouzdanim, savremenim prilazom problemu. Obe nadogradnje će biti izvedene od staklenih panela, da bi se i na taj način jasno izdvojili graditeljski slojevi: stari sa početka prošlog veka i novi, čiji smo savremenici. Radi se o staklenoj bašti sa mogućnošću potpunog otvaranja, i jednom spoljašnjem liftu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad