• APEL VODOVODA: Suzdržite se od širenja dezinformacija

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ apelovalo je na pojedince da se suzdrže od širenja dezinformacija. Reagovanje ovog preduzeća je usledilo nakon objavljivanja rezultata analiza vode koje je medijima dostavila Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“.   – Pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje stroga i precizna pravila. Ona se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  APEL VODOVODA: Suzdržite se od širenja dezinformacija

  JKP „Vodovod i kanalizacija“ apelovalo je na pojedince da se suzdrže od širenja dezinformacija. Reagovanje ovog preduzeća je usledilo nakon objavljivanja rezultata analiza vode koje je medijima dostavila Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“.

   

  – Pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje stroga i precizna pravila. Ona se moraju poštovati prilikom uzimanja uzorka vode radi dalje laboratorijske analize. Ovo napominjemo iz razloga što se u javnosti pojavila analiza vode iz gradske vodovodne mreže, koja je unela nemir među građanima. Uzorkovanje vode nije izvršeno po navedenom pravilniku. Stoga ni sami rezultati nisu validni – ističe Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunaikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

   

  – S druge strane, i pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, na snazi je i dalje zabrana vode za piće. Samim tim i svaka polemika o njenom kvalitetu u ovom trenutku je izlišna – dodaje Gajin.

   

  Do sada sprovedene analize vode sa izlaska iz postrojenja za prečišćavanje vode potvrđuju da su svi parametri u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti vode za piće. Analizu su izvršile ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu i Beogradu i laboratorija „Anhem“. Analizu vode sprovele su i laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Gruppo Zilio.

   

  Posao prepustiti stručnjacima

   

  – Analize vode su vršene radi podnošenja zahteva investitora za dobijanje sanitarne saglasnosti, a potom i upotrebne dozvole, neophodne za otpočinjanje zvaničnog rada postrojenja. Nakon toga, izvršiće se i od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin neophodne i zakonom definisane analize vode iz gradske vodovodne mreže. To je preduslov da nadležne institucije van snage stave zabranu za piće vode iz vodovodne mreže – ističe Gajin.

   

  Dakle, navodi on, u toku su poslednji koraci ka rešavanju višedecenijskog problema građana Zrenjanina sa vodom za piće.

   

  – Razumemo nestrpljenje, ali i apelujemo na sve političke subjekte, udruženja građana, organizacije, medije i same građane da pokažu ozbiljnost. Molimo ih da se suzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti. Važno je da se pitanje vode ne koristi u dnevno političke svrhe. Prepustimo stručnjacima iz ovlašćenih laboratorija i nadležnih institucija da posao privedu kraju. Nakon ukidanja zabrane vode za piće spremni smo da saslušamo svako mišljenje, primedbu ili sugestiju i da otvoreno na tu temu razgovaramo – zaključuje Gajin.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Mene samo interesuje kakvu vodu ću dobiti na mojoj česmi kod kuće. Ostale nebuloze me ne interesuju. Uzgred, ne treba praviti neku posebnu nauku oko ispravnosti vode. Hemisjii sastav i proveru ispravnosti vode može izvršiti iole svaka opremljenija laboratorija u zemlji. Tako da vi širite dezinformacije i radite tako da niko drugi ne može vršiti proveru ispravnosti vode sem vaših izabranih eksperata. i dalje ostaje velika sumnja u vezi zrenjaninske vode pošto moja saznanja govore da će najveći problem biti sa eliminacijom arsena, a to zahteva mnogo kompleksnije postrojenje, dok ovo sadašnje neće moći da to uradi. Zbog toga je potrebno da pred građane izađete sa istinitim informacijama, a ne stalno da nešto sakrivate.

  2. 15 godina pijem neispravnu vodu iz vodovoda, jer ne mogu da je kupujem svakoga dana! Prve dve godine ste bušili bunare po ćoškovima, kao alternativno rešenje, pa ste ih zapustili, prestali da ih održavate! Pritom, normalno, naplaćivali potrošenu vodu „za piće“, otpadnu vodu, taksu na sat, itd. Sada planirate, „kad proradi fabrika vode“, da podignete cenu! Gde su stručnjaci, koji su radili projekat, radili analize za koje su bili debelo plaćeni? Da li su ti, „stručnjaci“, bili uzeli u obzir i starost gradske, vodovodne instalacije (cevi), ako je, kako kažete, voda iz fabrike ispravna, a iz česme, kod krajnjeg korisnika, neispravna? Šta ćemo sa narušenim zdravljem, nas, koji nismo bili u mogućnosti da kupujemo vodu za piće, a drugu alternativu nismo imali, nego smo koristili ovu, 15 g. neispravnu? – „Ne postoje reči koje mogu opisati crnilo vaše duše, koje mogu opisati koliko ste jadni dok verujete da ste jako moćni, da ste vlasnici tudjih života i tudjih duša, dok se igrate osećanjima i životima…“ Bagro jedna i vi sadašnji i oni, pre vas!

  3. Da li je moguce da ovo izjavi zvanicnik?
   Da li je moguce da referentna ustanova za vojvodinu izn.sada nema eksperte i netacno je uradila analizu?
   Da mozda eksperti nisu: mesar, bankarsko obezbedjenje, stolar, vulkanizer, vodje navijaca, konobari…? Mozda i jesu, ali za analizu vode nisu sugurno!
   Ma hajte molim vas, ne „maslajte“ za sve nase novce, jer mi placamo vodu, a vi nam pricate (bicu blag) viceve..????????????

  4. Neznam za vaše analize i rezultate, samo znam kako ste rekli da je voda „vidljivo boljeg kvaliteta“ ali TU SE I ZAVRŠAVA cela priča, pošto ta ista „vidljivo bolja“ voda smrdi i ima neki čudan ukus. Prema tome po meni samo ste pokvarili vodu,samo žalim što ovakvo moje mišljenje nema šanse da dopre do vas,pošto vi očito živite u nekom drugom svetu.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad