• Zrenjaninci kilogram kajmaka plaćali 543 dinara više nego Beograđani

  Zrenjaninci su ovog meseca morali da izdvoje najviše para u Srbiji ukoliko su želeli da kupe kajmak, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku. Istraživanje je rađeno u više gradova u Srbiji, u periodu od 1. do 7. septembra.   Kilogram kajmaka u Zrenjaninu je najčešće koštao 1.343 dinara, što je za čak 543 dinara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjaninci kilogram kajmaka plaćali 543 dinara više nego Beograđani

  Zrenjaninci su ovog meseca morali da izdvoje najviše para u Srbiji ukoliko su želeli da kupe kajmak, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku. Istraživanje je rađeno u više gradova u Srbiji, u periodu od 1. do 7. septembra.

   

  Kilogram kajmaka u Zrenjaninu je najčešće koštao 1.343 dinara, što je za čak 543 dinara više nego što su ga plaćali Beograđani i Novosađani. Kajmak je u ovim gradovima najčešće koštao 800 dinara za kilogram. Samo je još u Zaječaru cena kajmaka bila veća od 1.000 dinara, i iznosila je 1.206 dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Da i vi zablistate ove jeseni pobrinuo se butik SAMSARA! (Foto)

   

  Zrenjanin spada u najskuplje gradove i kada je reč o krastavcu i paradajzu. Kilogram krastavaca, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u posmatranom periodu u našem gradu je najčešće koštao 120 dinara. Toliko je koštao i u Beogradu, Pančevu, Subotici i Šapcu, dok je skuplji bio samo u Kragujevcu i Kraljevu.

   

  Paradajz smo najčešće plaćali 150 dinara za kilogram, isto kao i Beograđani i Novosađani. S druge strane, u Smederevu je kilogram paradajza najčešće koštao 90, a u Subotici, Sremskoj Mitrovici i još nekim gradovima 100 dinara.

   

  Kada je reč o cenama sveže ribe, tačnije šarana, i tu Zrenjanin spada među skuplje gradove u Srbiji. Cena kilograma svežeg šarana početkom ovog meseca najčešće je iznosila 450 dinara. Ova vrsta ribe bila je skuplja samo u Leskovcu (490) i Novom Pazaru (470 dinara), dok je, recimo, u Nišu koštala 299,99, a u Vranju 309,99 dinara.

   

  Kako se snimaju cene poljoprivrednih proizvoda?

   

  Cene na malo poljoprivrednih proizvoda snimaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Snimanje se obavlja u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Najčešća cena na mestu snimanja (u prodavnici ili na pijaci) jeste ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama. Najčešća cena u gradu je ili najčešća cena u prodavnici ili najčešća cena na pijaci, u zavisnosti od toga gde se prodaje veća količina proizvoda u vreme snimanja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija