• „Vinex Etil“ planira novu investiciju: Solarna elektrana od 1.800 panela

  Preduzeće „Vinex Etil“ iz Lukićeva planira da u pogonu u ovom selu izgradi fotonaponsku elektranu na zemlji, ukupne aktivne snage do 974 kilovat-časa, za sopstvenu potrošnju, sa delimičnom predajom energije u distributivni sistem.   S tim u vezi, „Vinex Etil“ je Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin podneo zahtev za davanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Vinex Etil“ planira novu investiciju: Solarna elektrana od 1.800 panela

  Preduzeće „Vinex Etil“ iz Lukićeva planira da u pogonu u ovom selu izgradi fotonaponsku elektranu na zemlji, ukupne aktivne snage do 974 kilovat-časa, za sopstvenu potrošnju, sa delimičnom predajom energije u distributivni sistem.

   

  S tim u vezi, „Vinex Etil“ je Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin podneo zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Firma “Knežev group” kupila nepokretnu imovinu “Bisera” iz Kumana

   

  Kako se navodi u dokumentu, planirano je postavljanje solarnih panela. Solarna elektrana će se sastojati od 1.800 fotonaponskih panela, postavljenih u 15 redova.

   

  Javna prezentacija i javna rasprava o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu biće održana 31. decembra, u 11 časova, u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

   

  Tokom prošle godine pomenuto preduzeće je u rad pustilo i poslednji segment zaokruženog procesa prerade biljnih sirovina u okviru „Vinex Etila“. Reč je o bioelektrani, odnosno postrojenju koje proizvodi električnu energiju, pri čemu kao gorivo koristi biogas. Ovo postrojenje, snage 2,2 megavata, osim što popravlja ukupan bilans „zelene energije“, rešava i ekološke probleme, saopšteno je tada iz preduzeća.

   

  Meštani se žalili na rad postrojenja

   

  Inače, ova firma je u žižu domaće javnosti dospela pre nekoliko godina, kada su se meštani Lukićeva žalili na nesnosan smrad koji se širio iz postrojenja. Oni su čak i potpisivali peticiju da se zabrani rad pogona, odnosno da se izmesti iz njihovog sela.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Preduzeće „Vinex Etil“ je osnovano 2007. godine kao deo firme „Vinex“. Bilo je namenjeno za proizvodnju etil alkohola. Fabrika se prvobitno nalazila u mestu Kostojevići, kod Bajine Bašte. Pet godina kasnije celo postrojenje je premešteno u Lukićevo kod Zrenjanina.

   

  Daljim razvojem i težnjom za zaokruživanjem kompletne prerade sirovina biljnog porekla, uz destileriju je izgrađena farma muznih krava i bioelektrana.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Снага се изражава у киловатима а енергија у киловат-часовима.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija