• U zrenjaninskom „Šinvozu“ remontovane dve mašine za održavanje pruga

    Zahvaljujući remontu dve mašine za redovno održavanje geometrije koloseka, za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“, od početka godine do avgusta obavljeno je mašinsko regulisanje 191 kilometar koloseka i 31 skretnice, saopšteno je iz pomenutog preduzeća.   Ove mašine za održavanje pruga su, nakon remonta u zrenjaninskoj fabrici „Šinvoz“, počele sa radom u januaru. Jedna je kompletno […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U zrenjaninskom „Šinvozu“ remontovane dve mašine za održavanje pruga

    Zahvaljujući remontu dve mašine za redovno održavanje geometrije koloseka, za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“, od početka godine do avgusta obavljeno je mašinsko regulisanje 191 kilometar koloseka i 31 skretnice, saopšteno je iz pomenutog preduzeća.

     

    Ove mašine za održavanje pruga su, nakon remonta u zrenjaninskoj fabrici „Šinvoz“, počele sa radom u januaru. Jedna je kompletno remontovana i početkom avgusta angažovana na pančevačkim prugama. Druga mašina se, nakon rada na terenu od januara do juna, trenutno nalazi u zrenjaninskoj fabrici radi završetka druge faze remonta. Završetak radova planiran je do kraja ove godine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nestaje još jedan deo istorije industrije Zrenjanina: Gomile šuta na mestu stare fabrike

     

    Reč je o mašinama austrijske kompanije „Plasser&Theurer“, jednog od najvećih proizvođača mašina za održavanje i polaganje pruga u svetu. Ova austrijska kompanija dve mašine za održavanje pruga remontuje za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“ bez naknade, kao donaciju.

     

    „Ove mašine su prioritetno angažovane na održavanju magistralnih srpskih pruga. Tehničko-tehnološki su osposobljene i za radove na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad“, navode u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

     

    mašine za održavanje pruga
    Foto: Infrastruktura železnice Srbije

     

    U Zrenjaninu ovlašćeni regionalni servisni centar

     

    „Plasser&Theurer“ je, inače, u zrenjaninskom „Šinvozu“ otvorio ovlašćeni regionalni servisni centar. Ova donacija je rezultat promocije novih usluga koje austrijska kompanija nudi u regionu, ali i dugogodišnje uspešne saradnje sa srpskim železnicama. Remont dve mašine finansira se iz donacije vredne 1,8 miliona evra.

     

    „Ove dve mašine, ključne za redovno održavanje geometrije koloseka, proizvedene su 2003. i 2004. godine. Jedna je pre remonta obavila 18.000, a druga nešto više od 12.000 radnih sati na terenu“, kažu u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

     

    Remont se odvija u dve faze. Prva faza remonta obe mašine, pored ostalog, obuhvata opravku osovinskih slogova, obrtnih postolja i kočionih uređaja, zamenu podbijačkih agregata, oštećenih stakala i dizel motora, farbanje, kalibrisanje, servis klima uređaja i ugradnju uređaja budnosti. Druga faza obuhvata obnovu enterijera mašina i ugradnju led svetala. U okviru održavanja je predviđen i kontrolni pregled mašina na svaka 24 meseca, a glavna opravka nakon šest godina od dana primopredaje iz fabričkog pogona remontera.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uz Lidl lako i na vreme do školskog pribora!

     

    „Infrastruktura železnice Srbije“ je na ovaj način obezbedila da u prelaznom periodu održavanje geometrije koloseka na srpskim prugama bude kvalitetno, dok se ne realizuje nabavka nove, moderne mehanizacije, koja je neophodna što pre zbog starosti i tehničkih mogućnosti raspoloživih mašina“, ističu u preduzeću.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija