• U toku javni pozivi za energetsku sanaciju stambenih zgrada

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo novi projekat, vredan 64,5 miliona evra, kroz koji će biti energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U toku javni pozivi za energetsku sanaciju stambenih zgrada
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Đedović Handanović je na tribini „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“, održanoj u Privrednoj komori Srbije, objasnila da je projekat namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja. Prioritet će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za učešće u sistemu turističkih vaučera prijavila se samo tri objekta iz okoline grada

   

  Ona je, navodeći da se procenjuje da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto, dodala da su javni pozivi završeni u šest jedinica lokalne samouprave, dok je prijavljivanje moguće u još devet.

   

  Prema njenim rečima, do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica u 15 jedinica lokalne samouprave, od čega više od polovine u Beogradu, gde je javni poziv otvoren do 19. januara.

   

  Ministarka je rekla da je za građane važno da će u ovom programu izrada kompletne dokumentacije biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicije. Preostalih 50 odsto će otplaćivati od ušteda za grejanje, tako da će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani.

   

  Ona je predočila da će stambene zajednice, nakon izrade tehničke dokumentacije, na bazi dobijenih ponuda donositi konačnu odluku o učešću u programu. Radovi na energetskoj sanaciji trebalo bi da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

   

  – Koristi za građane biće višestruke. Moći će sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće svoj komfor, ali i vrednost nekretnina. Troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada – ukazala je Đedović Handanović.

   

  Trošimo oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek

   

  Ministarka je podsetila na to da Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu BDP, kao i da su stambene zgrade jedan od najvećih potrošača energije, odnosno da u ukupnoj potrošnji energije učestvuju sa trećinom.

   

  Ona je ukazala na to da su građani pokazali veliko interesovanje za učešće u nacionalnom programu energetske sanacije, koji ministarstvo sprovodi zajedno sa 131 lokalnom samoupravom.

   

  Prema njenim rečima, do sada je potpisano oko 2.200 ugovora o dodeli subvencija države građanima, od kojih je oko 500 u Beogradu, u vrednosti od 700 miliona dinara.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Država će ulagati još veća sredstva u energetsku efikasnost u narednim godinama. Građane pozivam da koriste sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju – od subvencija, preko popusta na racionalnu potrošnju, do olakšica za struju, gas, odnosno grejanje za najugroženije – poručila je Đedović Handanović.

   

  Zrenjaninci se guše u čađi: Povišene koncentracije na svim mernim mestima

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija

  Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

  Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]