• U Privrednom sudu u Zrenjaninu vode se 44 stečajna postupka

  Od početka ove godine, rešenjima Privrednog suda u Zrenjaninu otvoreni su stečajni postupci u deset firmi, pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.   Ne radi se samo o preduzećima iz Zrenjanina, već iz srednjeg i severnog Banata. Naime, prema Zakonu o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, koji se primenjuje od 1. januara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Privrednom sudu u Zrenjaninu vode se 44 stečajna postupka

  Od početka ove godine, rešenjima Privrednog suda u Zrenjaninu otvoreni su stečajni postupci u deset firmi, pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

   

  Ne radi se samo o preduzećima iz Zrenjanina, već iz srednjeg i severnog Banata. Naime, prema Zakonu o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, koji se primenjuje od 1. januara 2014. godine, Privredni sud u Zrenjaninu je nadležan za grad Zrenjanin i opštine Žitište, Kikinda, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Sečanj i Čoka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prijem obveznika naknade za odvodnjavanje u Zrenjaninu u četvrtak i utorak

   

  Od deset pokrenutih stečajeva u periodu od 1. januara do 1. avgusta ove godine, zrenjaninskoj javnosti svakako je najinteresantniji onaj koji je otvoren u preduzeću „Fabrika vode“. Reč je o firmi kojoj je bio poveren posao prerade vode iz gradskog vodovoda, a koji ona nije uspela da obavi. Zbog toga je Grad Zrenjanin odlučio da raskine ugovor sa investitorom i poveri ga drugoj kompaniji, ovog puta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

   

  Zahtev za otvaranje stečaja podnelo je JKP „Vodovod i kanalizacija“. Kao razlog je navelo da joj „Fabrika vode“ duguje 14.087.319 dinara. U rešenju suda je konstatovano da stečajni dužnik, prema izveštaju Narodne banke Srbije, ima neizmirene obaveze u ukupnom iznosu od 620.066.128 dinara i da mu je račun neprekidno u blokadi od 2. juna prošle godine.

   

  Zanimljivi su i stečajni postupci otvoreni u dvema kikindskim apotekam. U jednoj je pokrenut zbog duga od 39.000, a u drugoj zbog duga od svega 23.000 dinara. Reč je, inače, o apotekama čije poslovanje nije usklađeno sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

   

  Osim u ovim firmama, stečajni postupci su prethodnih meseci otvoreni i u preduzećima „Atrium complex“, „MDN Agri“, „Gattex“, „Nezavisna trgovina Radovanov“, „Biberova ulja“, „Reljić doo“ i „Vasostro“.

   

  Privredni sud u Zrenjaninu još se bavi šećeranom

   

  Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na teritoriji Republike Srbije trenutno su u toku ukupno 1.734 stečajna postupka. Od toga, 44 aktivna slučaja se vode pred Privrednim sudom u Zrenjaninu.

   

  Među najdužima su predmeti u vezi sa Fabrikom šećera i Trgovinskim preduzećem „Banat“. Stečaj u propaloj zrenjaninskoj šećerani je otvoren u junu 2009. a u TP „Banat“ u avgustu iste godine. Ni trinaest godina kasnije nije stavljena tačka na ova dva slučaja.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Među najdužim stečajevima je i onaj koji se vodi u Fabrici lekova „Jugoremedija“ iz Zrenjanina. Postupak traje još od decembra 2012. godine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija