• TRGOVINSKA RAZMENA SA RUSIJOM: Evo koju smo robu izvozili na njihovo tržište

  Uvoz dosta veći od izvoza

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Trgovinska razmena privrede srednjobanatskog regiona i Ruske Federacije iz godine u godinu beleži stalan rast.

  evri

  Samo u 2015. godini ukupan obim spoljnotrgovinske razmene dostigao je iznos od 8 miliona evra, što je za 5 procenata više nego u 2014. godini, dok je za skoro 10 procenata više u odnosu na 2013.

  Ono što karakteriše razmenu sa Rusijom i dalje je veliki uvoz, a relativno mali izvoz. Štaviše, izvoz se iz godine u godinu smanjuje uprkos svim carinskim povoljnostima koje imamo sa ovom zemljom, a posebno u uslovima ekonomske blokade ruskog tržišta od strane zemalja članica Evropske unije.

  U Rusku Federaciju prošle godine izvozili smo opremu za kupatila, donje rublje, poljoprivrenu mehanizaciju i voće, a uvozili opremu za naftnu industriju i osnovne komponente za hemijsku industriju.

  Struktura privrede srednjobanatskog regiona mogla bi da značajnije promeni odnose u razmeni sa Rusijom: rusko tržište jeste zahtevno, ali uvek ima prostora za robu iz prehrambene industrije. Da li će u narednim godinama nešto na tom planu biti promenjeno, ostaje na privredi našeg regiona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija