• Trgovci nas deru: Elektronika u Srbiji 13 odsto skuplja nego u bogatoj EU!

  Komisija za zaštitu konkurencije je, na osnovu podataka Eurostata za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13 odsto veće u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.   Tako su, na primer, u Srbiji pojedine kategorije proizvoda bile skuplje od 33 do 39 odsto u odnosu na cene […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trgovci nas deru: Elektronika u Srbiji 13 odsto skuplja nego u bogatoj EU!

  Komisija za zaštitu konkurencije je, na osnovu podataka Eurostata za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13 odsto veće u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.

   

  Tako su, na primer, u Srbiji pojedine kategorije proizvoda bile skuplje od 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj. A u susednoj državi je porez na dodatnu vrednost viši nego u našoj zemlji i iznosi 27 odsto. Istovremeno, cene potrošačke elektronike u Mađarskoj su bile za 2,5 odsto niže u odnosu na prosek EU.

   

  Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti. Obavila je nenajavljene uviđaje u privrednim društvima „Roaming Electronics“, „Tehnomanija“ i „Comtrade Distribution“, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije. Njima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Održana javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike “Linglong”

   

  Komisija je saopštila da je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca, nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

   

  „Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovor, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji. To je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona“, navodi se u saopštenju.

   

  Ovom prilikom pozvana su sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija