• Sto pedeset godina od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

    Država Srbija je ove nedelje obeležila značajan događaj u svojoj ekonomskoj istoriji – 150. godišnjicu srpskog dinara kao nacionalne valute.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sto pedeset godina od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute
    Foto: zrenjaninski.com

    Putovanje srpskog dinara počelo je 12. decembra 1873. kada je dinar postao zvanični srpski novac usvajanjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete, odnosno kada je uveden kao zvanična valuta Kneževine Srbije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Još jedna šansa za posao: Potrebni operateri za rad u proizvodnom pogonu u Zrenjaninu

     

    Tokom 150 godina dinar je bio svedok transformacije Srbije, od kneževine u kraljevinu, turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije i moderne Republike Srbije.

     

    Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, upućujući na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu.

     

    Svedok vremena kroz koji prolazi država

     

    Novac, u papirnom ili kovanom obliku, bio je i ostao svedok vremena kroz koji prolazi država. On je ujedno odraz burnih istorijskih, društvenih, političkih i ekonomskih prilika, kao i promena državnih i društvenih uređenja tokom svog višedecenijskog trajanja. Od tridesetih godina XX veka naš novac konačno počinje da se izrađuje u zemlji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider. U njemu se i danas izrađuju izdanja opticajnog novca.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Novčanice i kovanice našeg dinara po svom izgledu i simbolima koji su na njima podsećaju nas na to kroz kakve je periode prolazila naša zemlja tokom istorije. Ipak, gledajući unapred, moramo da nastavimo da gradimo nasleđe srpskog dinara. Moramo se prilagoditi promenljivom globalnom ekonomskom okruženju, ali i da, uvažavajući specifičnosti sopstvene ekonomije, budemo svesni tehnološkog napretka i da ga predvodimo, tako što oprezno i odmereno podstičemo inovacije u našem finansijskom sektoru. Na taj način možemo da obezbedimo da srpski dinar ostane jaka i pouzdana valuta za generacije koje dolaze – istakla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

     

    Potrebno deset radnika za rad na benzinskim stanicama u Zrenjaninu i Melencima

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija