• SINDIKAT: Minimalna zarada mora dostići nivo potrošačke korpe

    Savez samostalnih sindikata Srbije ima realan pristup problemu minimalne zarade, o čemu će razgovori početi upravo ovih dana, izjavio je u Zrenjaninu Ljubisav Orbović, čelnik ove sindikalne organizacije.   – Formirane su ekipe za pregovore i sve je spremno za početak dijaloga. Iz pozicije našeg sindikata mogu da kažem da imamo jasan stav, a to […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SINDIKAT: Minimalna zarada mora dostići nivo potrošačke korpe

    Savez samostalnih sindikata Srbije ima realan pristup problemu minimalne zarade, o čemu će razgovori početi upravo ovih dana, izjavio je u Zrenjaninu Ljubisav Orbović, čelnik ove sindikalne organizacije.

     

    – Formirane su ekipe za pregovore i sve je spremno za početak dijaloga. Iz pozicije našeg sindikata mogu da kažem da imamo jasan stav, a to je da minimalna zarada mora dostići nivo potrošačke korpe. Sasvim je logično da za minimalnu platu moramo obezbediti makar minimum iz potrošačke korpe. Ako se tako postavimo, minimalna zarada morala bi da poraste najmanje za 50 posto, ali smo mi realni i svesni da je to sada nemoguće – naglasio je Orbović prilikom nedavne posete zrenjaninskom ogranku Samostalnog sindikata, ali uz ogradu da objektivne okolnosti nisu opravdanje da se odustane od zacrtanog cilja.

     

    – Mi ćemo insistirati na tome da se bar utvrdi stav koji je to vremenski period potreban da kontinuiranim povećanjem minimalna zarada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe – jasan je Orbović.

     

    Kao još jedan ozbiljan problem vezano za minimalnu zaradu, Orbović ističe činjenicu da potpuno neopravdano minimalnu zaradu u Srbiji prima ogroman broj ljudi.

     

    – Minimalna zarada bi trebalo da se isplaćuje samo u preduzećima koja imaju poremećaje u poslovanju, ali i u tom slučaju ne duže od šest meseci a posle tog vremena je neophodna saglasnost ministarstva. Kod nas se to ne poštuje, pa više od 16 posto ljudi prima minimalac. To poslodavci koriste kao priliku da ne plaćaju poreze i doprinose iznad minimalnog iznosa, a ostatak plate zaposlenima daju na ruke  – naglašava Orbović i ističe da su na taj način oštećeni i država, kojoj se uskraćuju prihodi, i zaposleni, koji će kasnije ostvariti pravo na penziju u daleko nižem nivou.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Neka Orbović predloži smanjenje poreza i doprinosa za 50% u paketu sa povećanjem minimalca da vidimo šta će mu reći Vučko, Mali i ekipa. Neka i država ravnomerno podbaci svoja leđa za svoje građane, zajedno sa poslodavcima.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija