• SASTANAK O UNAPREĐENJU SISTEMA DALJINSKOG GREJANJA

    NOVI SAD – Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, održali su radni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i toplana sa teritorije AP Vojvodine, na kojem je analizirano stanje u sektoru daljinskog grejanja u Republici Srbiji.   Resorni sekretar Nenad Grbić ukazao je na značaj ove teme, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SASTANAK O UNAPREĐENJU SISTEMA DALJINSKOG GREJANJA

    NOVI SAD – Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, održali su radni sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i toplana sa teritorije AP Vojvodine, na kojem je analizirano stanje u sektoru daljinskog grejanja u Republici Srbiji.

     

    Resorni sekretar Nenad Grbić ukazao je na značaj ove teme, podsetivši na činjenicu da u AP Vojvodini daljinski sistem grejanja postoji u 21 naselju, i da je oko 20 odsto stanova priključeno na ovaj sistem.

     

    – Pokušaćemo da zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava definišemo sfere interesa i probleme u sektoru daljinskog grejanja. Takođe, i načine za njihovo rešavanje, od samog tumačenja zakona, pa do obaveza jedinica lokalnih samouprava oko formiranja energetskog menadžmenta i baze podataka, te onoga što krajnje potrošače najviše zanima a to je sistem priključenja i skidanje sa mreže, kao i cene koje se razlikuju u lokalnim samoupravama – naglasio je Grbić.

     

    On je ukazao na značaj analize tema unutar zakonskog okvira, ali i kada je reč o interesima krajnjih potrošača, jer je cilj susreta definisanje neophodnih aktivnosti radi obezbeđenja potpunog funkcionisanja energetskih delatnosti, bilo da je reč o samoj proizvodnji, distribuciji ili snabdevanju na teritoriji AP Vojvodine.

     

    Na pitanje novinara o mogućnosti naplate po utrošku, pokrajinski sekretar Grbić je naveo značaj koji bi imala obrazovanje stanovništva na temu sprovođenja mera energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora, vrata ili izolacija krovova zgrada. Reč je o tome, kako je ukazao Grbić, da često korisnik koji pređe na direktno plaćanje po utrošku nema očekivane koristi, to jest manjih računa za grejanje, dok ne sprovede i potrebne mere energetske efikasnosti.

     

    Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, naveo je da u Republici Srbiji sistem daljinskog grejanja egzistira u oko 60 gradova i opština, i nezamenljiv je deo srpske energetike.

     

    – Ministarstvo za rudarstvo i energetiku je ovu oblast kroz zakonsku regulativu značajno uredilo, kako kroz zakone o energetici, tako i kroz određene podzakonske akte, a paralelno s tim sprovodi se i značajan investicioni ciklus u toplanama širom Srbije preko povoljnih međunarodnih kredita, donacija i bespovratnih podsticaja. Za razliku od pre pet, šest godina, sada mnoge toplane ostvaruju pozitivno poslovanje i to je energetski sektor sa najmanje problema – izneo je Predić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. „da često korisnik koji pređe na direktno plaćanje po utrošku nema očekivane koristi, to jest manjih računa za grejanje, dok ne sprovede i potrebne mere energetske efikasnosti.“
      Kaže „nadležni“ gospodin!!!
      A, ŠTA JE SA „GUBICIMA NA TRANSPORTU“-„U MREŽI“, KOJI SU U ZRENJANINU ENORMNI, ZBOG VELIKOG RASTOJANJA, IZMEĐU „PROIZVOĐAČA TOPLOTE“ I POTROŠAČA, OD NA PR. NEKOLIKO KM, DO „BAGLJAŠA“!!!
      NAJBOLJE JE DA SVAKO TROŠI PLIN, PRAKTIČNO, „BEZ GUBITAKA“, A, NE DA SE U CENU PLINA UKLJUČUJU I POTROŠAČI IZ SELA , KOJA NEMAJU VEZE SA „DALJINSKIM GREJANJEM“ U GRADU, ALI, „UČESTVUJU“ U „UPROSEČAVANJU CENE“
      PLINA=SMANJENU CENE „DALJINSKOG GREJANJA“, UZ POVEĆANJE CENE PLINA KOJI TROŠE!!!???
      JEDAN GRADSKI FUNKCIONER JE IZMISLIO „VAZDUŠARINU“, A, OVAJ, „NOVIJI“, „UPROSEČAVANJE“, NA RAČUN MESNIH ZAJEDNICA, KOJE SU NEMOĆNE DA SE BORE PROTIV TAKVIH „GRADSKIH REŠENJA“, JER NEMAJU MOĆ U ZAKONU!!!
      NAJBOLJE, ZA NJIH, ZA 22 MZ, DA POKRENU INICIJATIVU ZA OSNIVANJE OPŠTINA, KAO ŠTO SU BILE DO 1961. KADA SU SAME BRINULE O SEBI, JER OVAKO, OD KAKO DRUGI „BRINU“ O NJIMA, POKAZALO SE, U PRAKSI, DA JE TAKVA ORGANIZACIJA, NA NJIHOVU ŠTETU!!!
      PREKOR IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija