• Preduzeće „Stil“ nije se baš pridržavalo zakona: Državni revizori „češljali“ dokumentaciju

    Državna revizorska institucija (DRI) podnela je izveštaj o reviziji finansijske dokumentacije preduzeća „Stil“ iz Zrenjanina za prošlu godinu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Preduzeće „Stil“ nije se baš pridržavalo zakona: Državni revizori „češljali“ dokumentaciju
    Foto: Pixabay/AI Generated

     

    Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Stil“ doo Zrenjanin, koje se bavi proizvodnjom obuće, prošle godine nije se u svemu pridržavalo zakona, proizilazi iz izveštaja koji je podnela Državna revizorska institucija.

     

    Državni revizori su obavili reviziju priloženih finansijskih izveštaja preduzeća za 2023. godinu i tom prilikom utvrdili da „Stil“ nije obračunao zarade zaposlenih osoba sa invaliditetom u skladu sa članom 105 Zakona o radu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Na prodaju ponuđen nov, funkcionalan i moderan stan u centru Zrenjanina

     

    „Preduzeće je obračunate bruto zarade umanjilo za iznos poreza na zarade i na taj način je umanjilo iznose bruto i neto zarade ovih lica za 3.848.000 dinara. Ovaj porez se po članu 21 Zakona o porezu na dohodak građana ne plaća na zarade osoba sa invaliditetom zaposlenih u preduzeću za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, već isti ostaje kao prihod zaposlenom“, piše u izveštaju u koji je portal zrenjaninski.com imao uvid.

     

    Državna revizorska institucija je, između ostalog, ustanovila i da se prekovremeni rad u preduzeću, u toku revidiranog perioda, obavljao bez izdavanja rešenja o prekovremenom radu zaposlenima, što nije u skladu sa članom 193 Zakona o radu. Tim zakonom je, naime, predviđeno da se zaposlenima u pisanom obliku dostavlja rešenje o ostvarivanju prava, obaveza i odgovornosti, sa obrazloženjem i poukom o pravnom leku.

     

    PROČITAJTE JOŠ: EPS postepeno ukida blagajne: Popust od 30 dinara za onlajn plaćanje računa za struju

     

    Podsetimo, osnivač preduzeća „Stil“ je Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava obavlja Vlada Republike Srbije. Društvo posluje sredstvima u državnoj svojini. Preduzeće je na dan 31. decembar 2023. godine imalo 88 zaposlenih radnika.

     

    Inače, „Stil“ se našao na spisku preduzeća u kojima je planirano uvođenje centralizovanog vlasničkog upravljanja u skladu sa određenim ciljevima. Više o tome možete PROČITATI OVDE.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija