• Ovi proizvodi imali su najveći uticaj na prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena

    Prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena u 2023. je iznosio 12,1 odsto, a najveći uticaj na to imali su mlečni proizvodi, povrće, meso, električna energija za domaćinstvo, hleb i žitarice, objavio je Republički zavod za statistiku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ovi proizvodi imali su najveći uticaj na prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena
    Foto: zrenjaninski.com

     

    U toku cele prošle godine, mlečni proizvodi, odnosno mleko, sir i jaja, imali su najveći doprinos prosečnoj godišnjoj stopi rasta cena, kako hrane tako i ukupnih potrošačkih cena.

     

    „Cene mlečnih proizvoda u proseku su bile skuplje za 25,5 odsto u odnosu na 2022. i najviše su bile generisane rastom cene svih vrsta jogurta, svežeg mleka (sa 2,8% i više mlečne masti i rokom upotrebe do 21 dan), svih vrsta svežeg sira i kokošijih jaja“, saopštio je Republički zavod za statistiku.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vodeći zrenjaninski privrednici odolevaju poslovnim izazovima

     

    Međugodišnji rast cene povrća od 27 odsto počeo je postepeno da usporava i ostao je predominatno određen cenom crnog luka, krompira, paradajza, paprike i šargarepe u toku cele 2023.

     

    Međugodišnji rast cene mesa od 14,7 odsto najviše je bio određen rastom cene svinjskog mesa, sa kostima i bez kostiju, slanine, kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa i čajne kobasice, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prošloj godini od 50,3 odsto.

     

    U Republičkom zavodu za statistiku navode da je prosečno poskupljenje hleba i žitarica od 15,5 odsto bilo uslovljeno poskupljenjem, pre svega, belog hleba, slanih grickalica, bureka, kolača, torti, slatkih pita, mafina, krofni, kora za torte i slično, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 63,2 odsto.

     

    Kada je reč o struji, prosečan rast cene električne energije za domaćinstva u 2023. iznosio je 21 odsto, dok su troškovi proizvođača sektora snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije za domaće tržište imali upola manji rast (10,2%).

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Međugodišnja stopa rasta cena grupe energija iznosila je 10,7 odsto, sa najvećim učešćem cene električne energije za domaćinstva (od 65,2%) i cene čvrstih goriva (od 25%), zbirno učestvujući u strukturi međugodišnje stope rasta inflacije potrošačkih cena u 2023. sa 14 odsto.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija