• OVAKO JE STEČAJ U SKROBARI IPOK IZGLEDAO U BROJKAMA!

    ZRENJANIN – Kada zrenjaninski Privredni sud donese konačno rešenje i kada se namire poverioci drugog, odnosno tećeg reda, završiće se stečaj u jednom od nekadašnjih zrenjaninskih privrednih giganata – Industriji prerađevina od kukuruza IPOK.     Posrtanje jedne od najvećih skrobara na Balkanu počelo je 90-tih godina prošlog veka a kada je, čudnim tranzicionim putevima, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OVAKO JE STEČAJ U SKROBARI IPOK IZGLEDAO U BROJKAMA!

    ZRENJANIN – Kada zrenjaninski Privredni sud donese konačno rešenje i kada se namire poverioci drugog, odnosno tećeg reda, završiće se stečaj u jednom od nekadašnjih zrenjaninskih privrednih giganata – Industriji prerađevina od kukuruza IPOK.

     

     

    Posrtanje jedne od najvećih skrobara na Balkanu počelo je 90-tih godina prošlog veka a kada je, čudnim tranzicionim putevima, većinski završila u rukama pripadnika kriminalnog miljea, jasno je bilo da od skrobare, kakva je nekada bila, nema ništa.

     

    Stečaj je 2011. pokrenulo Ministarstvo finansija zbog dugotrajne blokade, a završiće se deobom preostalih para. Kako je u ciframa od 13. aprila 2011. do 21. januara 2018. godine izgledao stečaj u IPOK-u?

     

    Od prodaje imovine i opreme, zaliha, zakupa, kamata, na račun IPOK-a za ovo vreme slilo se 1.144.098.769 dinara. Najviše od prodaje nekretnine i opreme pančevačkom „Almeksu“ – 954.279.000 dinara.

     

    Od 1,1 milijarde dinara, koliko se na račun stečajnog dužnika slilo, najviše su dobili razlučni poverioci, 932,5 miliona, i poverioci prvog reda –  45,3 miliona.

     

    Za poverioce trećeg reda, gde je najviše bivših radnika, ostalo je 9,3 miliona dinara. Oni će 1,37 odsto od potraživanja dobiti u narednih mesec dana.

     

    Troškovi stečaja IPOK-a za ovih šest godina iznosili su 27,2 miliona dinara – tu su sudski troškovi 11,7 miliona, nagrade i naknade stečajnom upravniku od 6,3, zatim 1,6, kao i 7,3 miliona dinara.

     

    Operativni troškovi stečajnog postupka za šest godina dostigli su cifru od 127,1 milion dinara.

     

    Deobom preostalih para završiće se stečaj u IPOK-u, preduzeću koje je nekad bilo dika regiona. Ime – Industrija prerađevina od kukuruza, tako se više neće spominjati ni u papirima.

     

    Na kapiji nekadašnjeg giganta, naime, već godinama stoji ime novog vlasnika – ALMEKS.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija