• Od 1. januara veće penzije, za žene važe novi uslovi za penzionisanje

    Penzije u Srbiji od 1. januara 2024. godine biće veće za 14,8 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Od 1. januara veće penzije, za žene važe novi uslovi za penzionisanje
    Foto: Pixabay

     

    Prema poslednjim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na području Filijale u Zrenjaninu penzije prima 38.428 korisnika. Prosečan iznos penzije na našoj teritoriji je u oktobru bio 41.110 dinara.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Agencija za nekretnine m2Gsigma ove godine je mnogima pronašla dom iz snova

     

    U Srbiji su od danas na snazi i određene izmene u ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Reč je o produženju starosne granice za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene.

     

    Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene sada 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

     

    Takođe, u 2024. i narednih godina izjednačavaju se uslovi za prevremenu starosnu penziju za muškarce i žene, i to 60 godina života i 40 godina radnog staža.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Savez samostalnih sindikata Srbije posebno skreće pažnju da žene koje su u 2023. godini stekle pravo na starosnu penziju (63 godine i 6 meseci života), zahtev za starosnu penziju nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moraju podneti do 31. decembra 2023. godine, jer će u 2024. važiti novi uslov za starosnu penziju (63 godine i 8 meseci života).

     

    Duplirana vrednost vaučera za odmor, prijave počinju 15. januara

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija