• Nijedna beogradska opština nije u top 10 po prodaji kuća: Izdvajaju se ova četiri grada

    Beograd je najznačajnija lokacija kada je u pitanju tržište nekretnina, a bez premca je po broju prodatih stanova, ali i kuća ako se saberu podaci za svih 17 beogradskih opština. Međutim, pojedinačno, gradske opštine u prestonici ne da nisu u vrhu liste, nego nijedna nije ni među prvih deset.   Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nijedna beogradska opština nije u top 10 po prodaji kuća: Izdvajaju se ova četiri grada

    Beograd je najznačajnija lokacija kada je u pitanju tržište nekretnina, a bez premca je po broju prodatih stanova, ali i kuća ako se saberu podaci za svih 17 beogradskih opština. Međutim, pojedinačno, gradske opštine u prestonici ne da nisu u vrhu liste, nego nijedna nije ni među prvih deset.

     

    Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je ubedljivo najviše kuća u Srbiji, van Beograda, prodato u Subotici, oko 1.200. Ovaj grad je i u 2023. zadržao prvo mesto po broju kupoprodaja ovog tipa nekretnina i za prvih šest meseci su prodate 564 kuće.

     

    Velika potražnja je bila i za kućama u Zrenjaninu, a nove vlasnike je dobilo 425 objekata. U vrhu liste su i Novi Sad sa 377, ali i Šabac sa 244 prodate kuće. U top deset su i Sombor, Kragujevac, Bečej, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda. U svim ovim gradovima je u prvoj polovini prodato više kuća nego u bilo kojoj beogradskoj opštini.

     

    U prvoj polovini godine najskuplja kuća u Srbiji je prodata na Savskom vencu za 4,8 miliona evra, objavio je Republički geodetski zavod. Ipak, ukupno je na ovoj opštini prodato samo 25 kuća, koje su uglavnom bile luksuzne vile. Najjeftinija je plaćena 160.000 evra. U beogradskim opšinama najveći promet kuća beleže Obrenovac sa 153 prodate kuće i Zvezdara i Voždovac sa po 126 prodatih objekata.

     

    Trenutno na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretina 4zida u ponudi ima više od 13.000 oglasa za prodaju kuća u Srbiji. Od toga se petina odnosno oko 2.500 oglasa odnosi na Beograd.

     

    Najveća tražnja za kućama u Subotici

     

    Vlasnik agencije „Sold Su nekretnine“ Dejan Graovac kaže za 4zida da u samom centru Subotice ima manje kuća na prodaju i da takve objekte najčešće kupuju investitori za izgradnju stambenih zgrada, dok se kupci koji žele u njima da žive odlučuju za delove grada van centra.

     

    – Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta. Najtraženiji su delovi grada koji su blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Za ovu kalendarsku godinu je karakteristično da je ponuda srazmerna potražnji. Čak je možda za nijansu veća – kaže Graovac.

     

    On napominje da je ponuda stanova u novogradnji dobra, da se grade nove zgrade, ali ne u toj meri kao prethodne dve godine. Dodaje da su cene stanova u novogradnji u fazi stagnacije sa tendecijom rasta u sledećoj godini, dok cene kuća već neko vreme stagniraju.

     

    Na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala je i veća potražnja za kućama u selima koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije. Najjeftinije kuće u Subotici na selu se u okolini tog grada mogu ponekad naći i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju i više od 200.000 evra. Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac, najčešće bile u mestima Bački vinogradi, Hajdukovo i Horgoš. Uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

     

    tržište nekretnina
    Foto: Pixabay

     

    U Zrenjaninu za kuću treba izdvojiti od 12.000 do 100.000 evra

     

    Kada je u pitanju prodaja kuća u Zrenjaninu, najtraženiji delovi grada su 4. juli, Lesnina i naselje Bagljaš. Danijela Radovančev, iz agencije „m2Gsigma nekretnine“ kaže da su cene u rasponu od 300 do 1.000 evra po kvadratu. Ponuda je trenutno veća od potražnje, pa potencijalni kupci mogu da biraju. I na teritoriji Zrenjanina je interesovanje za kuće u selima poraslo u proteklih nekoliko godina.

     

    – Najjeftinije kuće kreću se od 12.000 evra, a najskuplje su spratne i sređene kuće od čvrstog materijala. One se prodaju u rasponu od 50.000 do 100.000 evra. Nekada se pojavi i nekretnina kao što imamo u Čenti, porodičnu kuću – hostel za 450.000 evra – kaže Danijela Radovančev.

     

    Ona napominje da se u Zrenjaninu u narednih nekoliko godina očekuje i završetak izgradnje oko 5.000 stanova iz novogradnje.

     

    Šta sve utiče na cenu kuće?

     

    Šabac je poslednjih meseci dospeo u sam vrh kada je u pitanju potražnja za kućama. Vlasnica agencije „Kolumbo“ Zorica Đokić kaže da su cene dostigle visoke nivoe, jer prodavci najčešće poistovećuju cenu kvadrata stana sa cenom kvadrata kuće.

     

    – Kod nas u agenciji za posredovanje se drugačije procenjuju cene kuća. Na cenu utiče više parametara kao što su lokacija, veličina placa i godina gradnje, tako da se cena po kvadratu ne određuje po lokacijama, jer je svaka kuća za sebe iako se nekad nalaze jedna pored druge. Može se reći da su u poslednje vreme najtraženiji Centar i Živinarnik, deo oko Velikog parka – Kamičak i deo oko Malog parka – Kamenjak – navodi Zorica Đokić.

     

    Trend rasta potražnje za kućama na selu je prisutan i u okolini Šapca. Tamo se i dalje može pronaći nekretnina za 10.000 evra, ali dostižu i vrednost veću od 100.000 evra.

     

    – Najskuplje kuće su u selima u okolini Šapca gde je prošla gradska voda, kanalizacija i gde postoje priključci i asfaltni put. U gradu se podjednako prodaju i stare kuće na čak i manje atraktivnim lokacijama radi gradnje stambenih zgrada, kao i kuće za stanovanje na svim lokacijama – kaže Zorica Đokić.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija