• Narodna banka Srbije privremeno ograničila kamatne stope na stambene kredite

    Narodna banka Srbije je odlukom o privremenim merama za banke, koje se odnose na stambene kredite građanima, ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.   Tim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za narednih 15 meseci, počev od […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodna banka Srbije privremeno ograničila kamatne stope na stambene kredite

    Narodna banka Srbije je odlukom o privremenim merama za banke, koje se odnose na stambene kredite građanima, ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

     

    Tim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za narednih 15 meseci, počev od oktobarske rate. Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene ove odluke.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Agencija „OmniStreak“ zapošljava: Front-End Programer

     

    Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto. To znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 do više od 25 odsto.

     

    U nastavku je reprezentativni primer kredita odobrenog 1. decembra 2021. godine u iznosu od 100.000 evra s nominalnom kamatnom stopom od 6M EURIBOR + 3% na period otplate od 25 godina i efekti primene ograničenja nominalne kamatne stope na nivo od 4,08%.

     

    kamatne stope na stambene kredite
    Foto: NBS

     

    Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu odluke NBS, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno s decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita s kamatom iz prvobitnog plana otplate. To znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako su okolnosti u kojima su se ovi građani zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast EURIBOR-a.

     

    „Posebno naglašavamo da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznos rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu“, navode u Narodnoj banci Srbije.

     

    Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu odluke u periodu njene primene propisana su sledeća ograničenja:

     

    – Kod stambenih kredita s promenljivom kamatnom stopom banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu;

     

    – Kod stambenih kredita s fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.

     

    Pored toga, Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i korisnike s fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu, koja kod kredita zaključenih nakon 5. decembra 2011. godine iznosi do jedan odsto, a kod kredita koji su zaključeni pre tog datuma često je ugovarana i u većem procentu.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Ovim privremenim merama Narodna banka Srbije još jednom odgovorno i blagovremeno obezbeđuje očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i štiti građane u neizvesnim okolnostima promenljivih kamatnih stopa“, saopštila je NBS.

     

    Dvoiposobna kuća u Mihajlovu za 18.000 evra: Površine je 150 kvadrata i ima veliko dvorište

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija