• Krše se prava radnika, socijalna razlika postaje sve veća

  Kršenje prava radnika, sve veće socijalne razlike i položaj sindikata bile su teme dvodnevnog skupa u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.   Skup je održan u Subotici i podržala ga je fondacija „Ulof Palme Centar“.   Predstavnici udruženja građana i sindikati iz Kragujevca, Jagodine, Niša, Kruševca, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su, pre svega, kroz razmenu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krše se prava radnika, socijalna razlika postaje sve veća

  Kršenje prava radnika, sve veće socijalne razlike i položaj sindikata bile su teme dvodnevnog skupa u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

   

  Skup je održan u Subotici i podržala ga je fondacija „Ulof Palme Centar“.

   

  Predstavnici udruženja građana i sindikati iz Kragujevca, Jagodine, Niša, Kruševca, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su, pre svega, kroz razmenu iskustava i diskusiju, tražili mogućnost za jačanjem svesti radnika da se učlanjuju u sindikate. Kako je rečeno, tako se može doći do ozbiljnog socijalnog dijaloga u društvu. Još jednom se moglo čuti šta su gorući problemi i kako poboljšati položaj radnika. Bilo je reči i o načinima da se ojačaju sindikati i poveća članstvo u njima. Zrenjaninski socijalni forum u tome vidi najveći problem danas. U ZSF smatraju da bez članstva nema aktivnog delovanja i pritiska da se zakonska regulativa promeni u korist radnika, kao i da ga poslodavci primenjuju.

   

  Pročitajte još: Zrenjaninski poslovni krug ukazao na određene probleme u gradu

   

  Potreba za povezivanjem i boljom komunikacijom među sindikatima markiran je kao problem ka čijem rešenju treba da se kreće kroz ovakve vidove diskusija i razmene iskustava i ideja. Istaknuto je i da je položaj radnika u Srbiji loš. To se ogleda u niskim zaradama i troškovima nesrazmernim potrošačkoj korpi, lošem Zakonu o radu i agencijskom zapošljavanju.

   

  „Radnik se trenutno posmatra kao broj i objekat, a ne kao subjekat i stvaralac. Učesnici su se složili da je potrebno uticati na promenu državne politike, koja je trenutno okrenuta interesima investitora a ne radnika. Neophodna je izmena postojećeg Zakona o radu, Zakona o agencijskom zapošljavanju, donošenje zakona o sindikatima i dovođenje sindikata do upotrebljivosti“, saopšteno je nakon dvodnevnog skupa.

   

  Zaključeno je i da radnička pitanja nisu često vidljiva u svakodnevnim medijima. Zato je mišljenje da treba praviti sopstvene medije i kroz njih se fokusirati na probleme.

   

  prava radnika

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin