• Jedna mapa na društvenim mrežama podsetila na naše nekadašnje privredne gigante

    Na društvenim mrežama kruži jedna posebna mapa, na kojoj se nalaze firme sa prostora bivše Jugoslavije. Neko se potrudio i mapirao najpoznatija jugoslovenska preduzeća, koja su bila poznata ne samo u okviru tadašnje velike države, nego i u celom svetu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Jedna mapa na društvenim mrežama podsetila na naše nekadašnje privredne gigante
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Mapa nije dovoljna da se na njoj, pa makar i najsitnijim slovima, nađu sva preduzeća iz Zrenjanina koja su, zahvaljujući onome što su proizvodila, bila nadaleko poznata i priznata.

     

    Najveći broj njih više ne postoji, ali se u narodu i dalje priča o kvalitetu onoga što je silazilo sa proizvodnih traka.

     

    Za takvu mapu bi trebala lupa, ali evo najpoznatijih proizvoda mnogobrojnih zrenjaninskih fabrika koje su pronele slavu grada na Begeju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Traže se operateri u proizvodnji i viljuškaristi za rad u zrenjaninskom pogonu

     

    Iz ribnjaka „Ečka“ je na trpeze ne samo bivše države nego i regiona odlazio čuveni ečanski šaran, proizvod sa geografskim poreklom. Iz pogona „Žitoprodukta“ izlazile su zemičke za „MekDonalds“, ali i smrznute štrudle sa višnjama i jabukama.

     

    Iz Industrije mesa BEK u svet su odlazile šunke u konzervi, paštete – jetrena, čajna i sa paradajzom, mesni narezak… Industriju proizvoda od skroba IPOK prepoznavali su po čuvenoj desktrozi u više ukusa, a Zrenjaninsku industriju piva po čuvenom napitku „Tut gut“.

     

     

    Čarape iz „Udarnika“ nosili su i zvezde i obični ljudi, koji se i danas kunu u kvalitet pamuka, dok su beretke iz Fabrike šešira „Begej“ nosili vojnici širom sveta. Oblačili su „Mideri“ region u divne kupaće kostime, a „Sloga“ u donji veš vrhunskog kvaliteta. Region je obožavao i balzam za kosu „Helen Kertis“ iz „Luksola“, dok su mnogi koristili „trental“ i „baralgin“ iz Fabrike lekova „Jugoremedija“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Potreban špediter: Kompanija Agrorit raspisala novi konkurs za posao

     

    Brodovi iz „Begeja“ plovili su rekama i morima, radijatori iz ovdašnje livnice su grejali mnoga domaćinstva, a poklopci pokrivali mnoge šahtove u velikoj državi. Nameštaj iz „Žarka Zrenjanina“ nije punio sobe samo u bivšoj državi, nego i u Sovjetskom savezu.

     

    Jedva da je nešto od nekadašnjih giganata preživelo. Ostaju sećanje, nostalgija i poneki relikt prošlosti na oglasima za kupovinu i prodaju. I poneko mesto na mapi.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Zato danas imamo karatiste i neznam kakve još lelemude koji ne znadu ni ekser zabiti….

    2. Fabrika tepiha ,cuveno kombinat servo mihalj ko beogradski pkb itd..,….tuga😠😠😠😠😠

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija