• Izdajete stan, kuću ili lokal u zakup? Poreska uprava ima važno obaveštenje za vas!

    Poreska uprava je, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, podsetila fizička lica koja izdaju nepokretnosti u zakup ili podzakup na njihove poreske obaveze.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izdajete stan, kuću ili lokal u zakup? Poreska uprava ima važno obaveštenje za vas!
    Foto: Pixabay

     

    Fizička lica koja izdaju nepokretnost drugom fizičkom licu na period duži od 30 dana, dužna su, shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak građana, da obračunaju i plate porez na prihode od nepokretnosti, kao i da podnesu poresku prijavu na obrascu PP OPO, a sve u roku od 30 dana od dana primanja zakupnine, podseća Poreska uprava.

     

    Porez se izračunava tako što se bruto isplaćena zakupnina umanjuje za 25 odsto normiranih troškova, a na taj iznos se potom primenjuje poreska stopa od 20 odsto.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Izdaje se poslovni prostor u Zrenjaninu, pogodan je za sve vrste biznisa!

     

    Obračunati porez se iskazuje u poreskoj prijavi na obrascu PP OPO, koja se Poreskoj upravi može podneti u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave ePorezi, ili u papiru, preko pisarnica Poreske uprave.

     

    „Poreska uprava aktivno razvija usluge namenjene poreskim obveznicima u nastojanju da im olakša dostupnost informacija. U tom smislu, obaveštavamo da bliže informacije o obračunavanju i plaćanju poreza na prihode od nepokretnosti, kao i o načinu podnošenja poreske prijave na obrascu PP OPO, zainteresovani mogu dobiti na nekoliko načina“, navodi se u saopštenju.

     

    Informacije mogu dobiti putem sajta Poreske uprave, preuzimanjem korisničkog uputstva za podnošenje poreske prijave o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika (PP OPO) i poreskog informatora „Oporezivanje prihoda fizičkih lica od izdavanja nepokretnosti i pokretnih stvari“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Prodaje se dvosoban stan u Novom Sadu – okružen je prirodom i zelenilom

     

    Informacije mogu dobiti i pozivanjem Kontakt centra Poreske uprave na telefone 011 69 69 069 i 0700 700 007, svakog radnog dana od 8 do 18 časova, ili putem elektronske pošte popunjavanjem obrasca na sajtu Poreske uprave, u delu: Kontakt centar/Postavite pitanje.

     

    Na usluzi im je i šalter „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija