• Izdaje se u zakup celokupna imovina „Žitoprodukta“: Početna cena 800.000 evra godišnje

    Stečajni upravnik zrenjaninskog „Žitoprodukta“ Dušan Lazić ponudio je u zakup celokupnu imovinu ovog preduzeća.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izdaje se u zakup celokupna imovina „Žitoprodukta“: Početna cena 800.000 evra godišnje
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Imovina preduzeća „Žitoprodukt“ iz Zrenjanina se sastoji od mlina sa pekarom, silosa sa okolnim skladištima i laboratorije. Početna cena zakupa je 800.000 evra na godišnjem nivou.

     

    Mlin sa pekarom može se iznajmiti za 360.000 evra, silos za 400.000, a laboratorija za 40.000 evra. Prednost će, kako piše u oglasu, imati oni koji ponude za zakup 800.000 evra na godišnjem nivou.

     

    Vremenski zakup nije ograničen, odnosno može trajati do prodaje imovine „Žitoprodukta“, i plaća se mesečno. Pravo na zakup imaju sva domaća i strana pravna lica koja uplate depozit od milion dinara, a ponude se primaju do 27. maja. U oglasu je naglašeno da se zakupljena imovina ne može davati u podzakup trećim licima.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Prodaje se Palata Dunđerski, jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu

     

    „Međusobni odnosi sa ponuđačem biće precizirani u ugovoru koji će za ove svrhe izraditi zakupodavac“, dodaje se u oglasu.

     

    Slovenačka kompanija „Don Don“ je 2011. godine potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Žitoproduktom“ i zakupu dela imovine te zrenjaninske fabrike za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda. Na osnovu tog ugovora, „Don Don“ je zakupio deo silosa za pšenicu kapaciteta 9.500 tona, mlin za mlevenje brašna, silos za brašno, pekaru i vozila za prevoz hleba.

     

    Na pitanje postavljeno stečajnom upravniku, šta znači oglas za izdavanje u zakup mlina i pekare i odustaje li „Don Don“ od proizvodnih kapaciteta „Žitoprodukta“ u kojima je duže od jedne decenije, Lazić nije dao konkretan odgovor.

     

    – Oglas je objavljen, ali možda se na njega niko i ne javi. O tom – potom, sačekajmo 27. maj – kratko je za portal zrenjaninski.com odgovorio Dušan Lazić.

     

    „Žitoprodukt“ iz Zrenjanina je u stečaju od 2016. godine. Tada je račun ovog nekadašnjeg mlinskog giganta bio u blokadi na iznos od 1,2 milijarde dinara.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ne čekajte – iskoristite ove fantastične popuste i pretvorite vaše projekte u stvarnost!

     

    Od pokretanja stečaja do danas nije se mnogo odmaklo u rešavanju komplikovane imovinsko-pravne situacije u kojoj se „Žitoprodukt“ našao nakon privatizacije. Preduzeće je već bilo u velikim problemima kada je 2006. godine vlasnik 72,8 odsto kapitala postao kontroverzni beogradski biznismen Đorđe Božić. Upravljao je „Žitoproduktom“ do 2010. kada mu je sudski privremeno oduzeto pravo upravljanja zbog sumnji u malverzacije u drugim privatizacijama. Upravljanje je tada preuzela država.

     

    Prema kvartalnom izveštaju, koji je stečajni upravnik Lazić podneo Privrednom sudu u Zrenjaninu i Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, u periodu od 1. januara do 31. marta ove godine ostvaren je priliv sredstava u iznosu od 33 miliona dinara. Najviše sredstava, i to 26,6 miliona dinara, ostvareno je po osnovu zakupnine za izdate kapacitete na korišćenje zakupcima.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Drzavna preduzeca da budu drzavna ,nikakva privatizacija i nikome od stranih ucesnika prodati ili iznajmiti drzavnu imovinu ,eto Slovenac iznajmio silos kupice psenicu i prodati zaraditi novac u nasoj drzavi pa gde nam je pamet

    2. Kako se osećamo? Mi bivši radnici socijalnog giganta, nakon privatizacije mnogi su završili na uluci. Medju njima sam se i sam našao.
      Stvarali smo i stvorili Žitoprodukt a sada sa imovinom raspolažu lica koja izrabljuju?

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija