• IMA ZAINTERESOVANIH ZA BRODOGRADILIŠTE

  Hoće li biti spremni da plate pozamašnu sumu novca, ostaje da vidimo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Kompletna nepokretna i pokretna imovina zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“ u stečaju ponuđena je na prodaju koja je zakazana za 14. septembar.

  brodogradiliste-begej

  Prodaja se sprovodi putem neposredne nagodbe, a vrednost nekada veoma uspešne fabrike, koja je u međuvremenu propala, procenjena je na 641 milion dinara.

  Kako portal zrenjaninski.com nezvanično saznaje, već ima potencijalnih kupaca za brodogradilište, koje je u stečaju od 2013. godine, a da li će se i prodati, ostaje da se vidi. Jer, danas u Srbiji postoje samo dva brodogradilišta u stranom vlasništvu koja se ozbiljnije bave brodogradnjom, dok su ostalo manja preduzeća koja rade remonte ili grade trupove. Glavni problem za brodograditelje i dalje ostaje finanisiranje – izgradnja jednog broda traje duže od godinu dana i bez dobrih kredita retko se ko upušta u takav posao.

  Zbog problema u poslovanju i nemogućnosti da obezbede stabilno finansiranje, oba zrenjaninska brodogradilišta, i „Begej“ i „Bomeks šipjard“ u Perlezu, trenutno su u stečaju.

  Srbija je do 1998. imala deset velikih brodogradilišta u kojima je radilo oko 6000 zaposlenih. Godišnji izvoz tada je bio do 200 miliona evra, a prošle godine šest puta manji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. AKO BEGEJ „OŽIVI“, MOŽDA ĆE I BRODOGRADNJA?
   Trebalo bi, sa Rumunijom, „na te teme“, učestvovati, kod EU fondova!
   Bila je velika „borba“ ekologa, da se na toj lokaciji, pored REZERVATA „CARSKA BARA“, ne gradi takva firma, ali „BOMEX 4M SHIPJARD“, je razmišljao drugačije, pobedio i PROPAO!
   Pozdrav iz Elemira!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija