• Hrana u svetu sve skuplja: Cene u maju porasle na šestomesečni maksimum

  Svetske cene hrane u maju porasle na šestomesečni maksimum, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Hrana u svetu sve skuplja: Cene u maju porasle na šestomesečni maksimum
  Foto: Pixabay

   

  Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za maj je porastao sa aprilskih 119,3 poena na 120,4 poena, navodi se na vebsajtu FAO, a prenosi Tanjug.

   

  Rast cena žitarica i mlečnih proizvoda je više nego nadoknadio pad cena šećera i biljnih ulja, dok je indeks cena mesa gotovo nepromenjen u odnosu na april.

   

  Indeks cena žitarica je mesečno porastao za 6,3 odsto na 118,7 poena pošto je zabeleženo mesečno poskupljenje svih vrsta žitarica, posebno pšenice. Oštar mesečni porast cena žitarica je uglavnom posledica zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova useva za žetvu 2024. godine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Keramika Jovanović zapošljava: Pridružite se timu koji pobeđuje

   

  Indeks cena mlečnih proizvoda je u maju u proseku iznosio 126 poena, što je za 1,8 odsto više u odnosu na april. Na rast cena mlečnih proizvoda je uticala povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči letnjih praznika, kao i zabrinutost tržišta da bi proizvodnja mleka u zapadnoj Evropi mogla da padne na istorijski minimum, prenosi Tanjug.

   

  Pad svetskih cena šećera je uglavnom posledica vesti da je žetva šećerne repe u Brazilu uspešno krenula, tako da je relevantni indeks mesečno pao za 7,5 odsto na 117,1 poen. Indikator koji prati cene biljnih ulja je u maju bio na nivou od 127,8 poena, što predstavlja pad za 2,4 odsto u odnosu na april, pre svega zbog nižih cena palminog ulja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: SVI PUNOLETNI GRAĐANI MOGU: Na ovom linku se prijavite i odmah PREUZMITE 6.000 RSD!

   

  Indeks cena mesa je takoreći nepromenjen u odnosu na april pošto je mesečno porastao za samo 0,2 odsto na 116,6 poena.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija