• Gradonačelnik Janjić u obilasku gradilišta bioenergane u Lukićevu

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, danas je obišao gradilište bioenergane u Lukićevu, kompanije „Vinex Etil“, kao i pogon destilerije, koji će obezbeđivati sirovinu za rad.   Prema planu, u roku od godinu dana ova bioenergana trebalo bi da počne sa radom i proizvodnjom 2,1 Mega-vata električne energije, čime će biti svrstana u red većih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gradonačelnik Janjić u obilasku gradilišta bioenergane u Lukićevu

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, danas je obišao gradilište bioenergane u Lukićevu, kompanije „Vinex Etil“, kao i pogon destilerije, koji će obezbeđivati sirovinu za rad.

   

  Prema planu, u roku od godinu dana ova bioenergana trebalo bi da počne sa radom i proizvodnjom 2,1 Mega-vata električne energije, čime će biti svrstana u red većih energana na biogas. Vrednost projekta je oko tri miliona evra.

   

   

  -Ovim projektom mi rešavamo više stvari, rešićemo problem energije, rešićemo problem otpada i imaćemo poboljšan energetski potencijal. Pogon bi trebalo da bude gotov za godinu dana. Specifičnost ove energane je u tome što sirovinu koja se koristi za njen rad mi obezbeđujemo u potpunosti, iz zatvorenog ciklusa proizvodnje. Iz farme i destilerije će u energanu ići otpad, koji će se pretvarati u bio gas a on će se koristiti za dobijanje toplotne energije, kao i električna energija – kaže Goran Ilić, vlasnik kompanije „Vinex etil“, i podseća da je ova firma u Lukićevo došla 2013. godine i da sa lokalnom samoupravom ima dobru saradnju. U firmi je sada farma krava sa oko 450 grla a dnevno se isporučuje 6.500 litara mleka. Tu je i destilerija. Ukupan broj zaposlenih sada je 53 a izgradnjom energane broj će se povećati.

   

  Vinex Etil

   

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je rad kompanije „Vinex etil“ kao primer dobre privatizacije dela imovine jednog poljoprivrednog dobra.
  -U ovoj firmi drže više od 400 grla stoke a zaposlena su 53 radnika i kada bi u svakom selu ovakve privredne subjekte, bilo bi nam mnogo bolje. Raduje me što se gradnjom bioenergane zaokružuje ciklus proizvodnje, a rešiće se problem neprijatnih misrisa, na koje se meštani žale – naglasio je Janjić, podsećajući da je slična bioenergana izgrađena u Botošu, ali manjeg kapaciteta, a da se gradnja velike bioenergane planira i u Melencima.

   

  Vinex Etil

  -Veoma je dobro što veliki privredni subjektiu u Zrenjaninu investiraju u takozvanu zelenu energiju, a javljaju nam se i nove mogućnosti, korišćenja toplotne energije. Ovde u Lukićevu radimo studiju izvodljivosti, da vidimo da li se isplati da se viškom toplotne energije greje škola i mesna zajednica i još neke javne ustanove. To isto radićemo i u Botošu i Melencima – najavio je Janjić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija