• Dijamant tokom 85 godina postojanja ostavio neizbrisiv trag u industriji grada

  Izložba pod nazivom „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ biće svečano otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedelјak, 18. septembra, sa početkom u 19 časova.   Autor izložbe i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja. On je na ovom projektu radio sa stručnim saradnicima iz kompanije Dijamant.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dijamant tokom 85 godina postojanja ostavio neizbrisiv trag u industriji grada

  Izložba pod nazivom „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ biće svečano otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedelјak, 18. septembra, sa početkom u 19 časova.

   

  Autor izložbe i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja. On je na ovom projektu radio sa stručnim saradnicima iz kompanije Dijamant.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Agencija „OmniStreak“ zapošljava: Front-End Programer

   

  Fabrika ulјa u Zrenjaninu prešla je dug put od male fabrike sa devedeset radnika na obodu grada do regionalnog lidera u proizvodnji ulјa, bilјnih masti i drugih proizvoda.

   

  Prve godine rada fabrike, ona je proizvela samo 2.000 tona jestivog ulјa. Nepunih šezdeset godina kasnije je ostvarila rekordnu proizvodnju od 56.344 tone rafinisanog ulјa.

   

  fabrika ulja dijamant
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Fabrika osvojila gotovo 450 nagrada

   

  Tokom svog postojanja često je menjala pravni status, ali ne i svoj kurs koji ju je vodio ka kvalitativnom vrhu. Na tom putu, fabrika je za svoje proizvode osvojila gotovo 450 nagrada na domaćim i inostranim sajmovima, manifestacijama i smotrama. Vremenom je osvojena i brendirana proizvodnja različitih artikala poznatih i van granica Srbije. Tako se, na primer, na tržištu 1959. godine pojavilo čuveno ulјe „Dijamant“, 1980. margarin „Dobro jutro“, a od 1988. i majonezi „Dijamant“ i „Evit“.

   

  Razvoj kompanije primetan je i tokom prethodnih godina kroz uvećanje vlasničkog udela u Kikindskom mlinu i početak gradnje nove točione.

   

  „Fabrika je u toku svog postojanja dugog 85 godina ostavila neizbrisiv trag u industriji grada i okoline. Imajući u vidu ovaj aktuelni jubilej, ali i niz manjih, kao što je pristupanje ulјare Industrijskom polјoprivrednom kombinatu „Servo Mihalј“ (1963), obaveza i zadovolјstvo Narodnog muzeja Zrenjanin i „čuvara industrijskog nasleđa“, kompanije Dijamant, bila je da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj bogatoj prošlosti“, kažu organizatori izložbe.

   

  fabrika ulja dijamant
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Eksponate na izložbenoj postavci čine različita ambalažna pakovanja, reklamni materijali i brošure, istorijski dokumenti, fotografije, radna odela, maketa i drugo. Sve to prate vizuelno definisani panoi i video materijal.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin će trajati do sredine oktobra.

   

  Usvojena odluka o visini minimalne cene rada: Evo koliki će biti minimalac u Srbiji

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija