• Da ostane zabeleženo: Kako je izgledao razvoj jednog od lidera u prehrambenoj industriji

    Istorija jedne od najznačajnijih regionalnih kompanija, Fabrike ulja „Dijamant“ iz Zrenjanina, može se videti do 13. oktobra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.   Na izložbi pod nazivom „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“, organizovanoj povodom 85 godina postojanja i rada kompanije, može se sagledati kako je izgledao razvoj jednog od lidera u prehrambenoj industriji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Da ostane zabeleženo: Kako je izgledao razvoj jednog od lidera u prehrambenoj industriji

    Istorija jedne od najznačajnijih regionalnih kompanija, Fabrike ulja „Dijamant“ iz Zrenjanina, može se videti do 13. oktobra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Na izložbi pod nazivom „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“, organizovanoj povodom 85 godina postojanja i rada kompanije, može se sagledati kako je izgledao razvoj jednog od lidera u prehrambenoj industriji ne samo nekadašnje Jugoslavije i Srbije nego i regiona.

     

    Autor izložbe i pratećeg kataloga je kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja Dejan Vorgić, koji je na ovom projektu radio sa stručnim saradnicima iz kompanije „Dijamant“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Oglašena prodaja celokupne imovine firme „Pile&Co“ iz Žitišta

     

    U Zrenjaninu se ulje proizvodilo još polovinom 18. veka. Prvu radionicu za pečenje i presovanje olaja u Velikom Bečkereku podigao je Nemac Anton Miler oko 1744. godine. U 19. veku u gradu je radilo nekoliko radionica koje su proizvodile ulje.

     

    Na prostoru na kom se danas nalazi „Žitoprodukt“ 1916. godine je osnovana fabrika pod nazivom „D. D. za preradu kukuruza i fabrika ulja“. Radila je nepunih deset godina i bankrotirala.

     

     

    Fabrika ulja „Beograd“ preteča današnjeg „Dijamanta“

     

    Preteča današnjeg „Dijamanta“ osnovana je 1938. pod nazivom Akcionarsko društvo Fabrika ulja „Beograd“. Inicijator osnivanja uljare bio je posednik iz Srpske Crnje dr Aleksandar Šajović.

     

    U uljari je bilo zaposleno 90 radnika. Kapaciteti fabrike bili su proizvodnja šest tona ulja dnevno i prerada 25 tona suncokreta. Iz Beograda je sedište preseljeno u Zrenjanin 1941. godine, a posle nacionalizacije, 1946, počinje da posluje pod nazivom Fabrika ulja „2. oktobar“. Deset godina kasnije započeta je izgradnja magacina za uljanu sačmu, industrijskih koloseka, magacina za jestivo ulje i sačmare, dok 1957. počinje sa radom fabrika biljnih masti „Bima“.

     

    Zanimljivo je da je 1954. u uljari prerađeno 1.200 vagona ricinusa, a 1956. je uvezeno 300 vagona kikirikija iz Kine za proizvodnju jestivog ulja od arašida.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kompanija „Eko gradnja“ iz Zrenjanina objavila dva oglasa za posao

     

    I sve nekako u skladu sa desetogodišnjim planovima razvoja, 1966. stiže rekord. Te godine je proizvedeno 20.630 tona jestivog ulja, čime je zrenjaninska uljara svrstana u sam vrh jugoslovenskih proizvođača. Ulje „Dijamant“ pojavljuje se na tržištu 1959. godine. Čuveni margarin „Dobro jutro“, u saradnji sa Kolinskom, proizveden je 1980. godine, a prvi majonez sa trake je sišao 1988.

     

    Od 1967. godine Fabrika biljnih masti integrisala je fabrika ulja „Oljarna“ iz Domžala, koja je u okviru zrenjaninske fabrike poslovala čitavu deceniju. Ime „Dijamant“ pojavljuje se prvi put 1971. godine, kada je zrenjaninska uljara, u skladu sa tadašnjim propisima, registrovana kao Radna organizacija Industrija ulja „Zrenjanin“ sa OOUR-ima „Dijamant“, „Bima“, „Uljara“ i Radnom zajednicom. Samo „Dijamant“ uljara postaje 90-tih godina prošlog veka.

     

    Nekoliko decenija poslovala je kao članica Industrijsko prehrambenog kombinata „Servo Mihalj“. Od sredine 2005. „Dijamant“ je bio u okviru koncerna „Agrokor“. Tako je bilo sve do 2021. godine od kada je stopostotni vlasnik kompanije „Dijamant“ Fortenova grupa.

     

     

    „Dijamant“ ostavio neizbrisiv trag u industriji grada

     

    Tokom svog postojanja zrenjaninska uljara je za svoje proizvode osvojila gotovo 450 nagrada na domaćim i inostranim sajmovima, manifestacijama i smotrama.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Fabrika je u toku svog postojanja dugog 85 godina ostavila neizbrisiv trag u industriji grada i okoline. Imajući u vidu ovaj aktuelni jubilej, ali i niz manjih, kao što je pristupanje ulјare Industrijskom polјoprivrednom kombinatu „Servo Mihalј“ (1963), obaveza i zadovolјstvo Narodnog muzeja Zrenjanin i „čuvara industrijskog nasleđa“, kompanije „Dijamant“, bila je da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj bogatoj prošlosti“, objasnili su organizatori izložbe.

     

    Eksponate na izložbenoj postavci čine različita ambalažna pakovanja, reklamni materijali i brošure, istorijski dokumenti, fotografije, radna odela, maketa i drugo. Sve to prate vizuelno definisani panoi i video materijal.

     

    Prodaje se kuća na dva sprata, na veoma atraktivnoj lokaciji: Odmah je useljiva! (Foto)

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija