• Čelnici Žitišta, Sečnja i Nove Crnje tvrde da opada broj nezaposlenih

  Od ukupno 10.177 lica koja su krajem prošle godine na području Srednjobanatskog okruga bila nezaposlena, u Žitištu ih je bilo 1.370, u Sečnju 1.366, a u Novoj Crnji 1.188. U zbiru, ove tri male srednjobanatske opštine imaju nezaposlenih bezmalo kao Grad Zrenjanin.   I dok je u Zrenjaninu broj nezaposlenih, zahvaljujući novim investicijama i proširenim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čelnici Žitišta, Sečnja i Nove Crnje tvrde da opada broj nezaposlenih

  Od ukupno 10.177 lica koja su krajem prošle godine na području Srednjobanatskog okruga bila nezaposlena, u Žitištu ih je bilo 1.370, u Sečnju 1.366, a u Novoj Crnji 1.188. U zbiru, ove tri male srednjobanatske opštine imaju nezaposlenih bezmalo kao Grad Zrenjanin.

   

  I dok je u Zrenjaninu broj nezaposlenih, zahvaljujući novim investicijama i proširenim kapacitetima postojećih kompanija i pogona, rapidno pao, u manjim opštinama to ide teže. Ipak, trend je pozitivan. Ohrabrujući je i podatak da je Srednjobanatski okrug najbolji u Vojvodini po jednom parametru. To je najmanji broj lica koja su dugoročno nezaposlena.

   

  – Ponosan sam na rezultate koje je opština Nova Crnja ostvarila u prošloj godini. Jedan od većih investicionih poduhvata, otvaranje tekstilnog pogona, ostvaren je u Aleksandrovu. Dobro je i što su veliki broj zaposlenih žene, i to iz seoske sredine. A to je najteže zapošljiva kategorija. U taj projekat i mi smo opredelili preko 1,2 miliona dinara – naglašava predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus.

   

  On je najavio angažovanje na zapošljavanju i u tekućoj godini, kao i organizovanje javnih radova. Sve to će biti urađeno u saradnji sa zrenjaninskom filijalom NSZ.

   

  Pročitajte još: Preko Carinarnice Zrenjanin uvezeno 43.000 tona robe široke potrošnje

   

  Direktorka zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Mijatović ističe da je najbrojnija obuka nezaposlenih na zahtev poslodavca bila je u opštini Nova Crnja, u Aleksandrovu. Tamo je lokalna samouprava podržala otvaranje tekstilnog pogona. Uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje sprovedena je i tromesečna obuka. Svi koji su prošli obuku dobili su posao kod poslodavca.

   

  kupovina seoskih kuća u opštini sečanj

   

  Mitar Vučurević: Za tri godine broj nezaposlenih manji za hiljadu

   

  Dobre rezultate ima i opština Sečanj, u kojoj je nezaposlenost smanjena u prošloj godini za 236 lica, ili 14,2 posto. Čak polovina nezaposlenih u ovoj opštini, inače, iz starosne su grupe od 45 do 64 godine. Mladih je oko 20 posto. Za mere zapošljavanja ova opština spremila je za ovu godinu četiri miliona dinara, a akcenat će biti na javnim radovima i samozapošljavanju.

   

  Smanjenjem nezaposlenosti hvali se i predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, koji navodi podatak da se za poslednje tri godine broj nezaposlenih u toj opštini smanjio za hiljadu.

   

  – Tu je doprinos dalo više poslodavaca, od kojih su jedan iz Zrenjanina, koji obezbeđuje i prevoz, kao i oni koji posluju na teritoriji naše opštine. Neki od njih već proširuju kapacitete, ili planiraju proširenje, što će doprineti nastavku pozitivnog trenda – ističe Vučurević.

   

  On podseća da je prošle godine ova opština zajedno sa NSZ uložila 8,1 milion dinara u razne programe zapošljavanja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Da, taj tekstilni pogon u Aleksandrovu primio samo 30ak radnica i to placene tako sto im ppla plate daje biro rada a ostatak do minimalca daje poslodavac. Jadni li ste.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija