• CEDEF: Prilika za povezivanje

  preko 200 učesnika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – U Zrenjaninu je danas održana treća Konvencija Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF) „Lideri održivog razvoja u 2015. godini“, na kojoj je prisustvovalo više od 200 učesnika iz 20 lokalnih samouprava.

  Gradonacelnik Zrenjanina
  Na skupu je predstavljeno preko 200 infrastrukturnih i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

  Po završetku plenarnog dela predstavnici opština i potencijalni finansijeri i kompanije partneri održali su više od 110 direktnih sastanaka.

  Skup je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je istakao da je usvojena i Strategija održivog razvoja za period 2014-2020. godine, kojom su zaštita i unapređenje životne sredine svrstani među tri osnovna segmenta razvoja, uz ekonomiju i društveni razvoj.

  „Oblasti kojima se bavi i ovaj forum – održivi ‘zeleni’ razvoj, odnosno razvoj i primena obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji, su nam izuzetno važne i Grad Zrenjanin uvrstio ih je u svoje strateške dokumente“, rekao je Janjić.

  Kao teme bliske radu i aktivnostima CEDEF-a, on je posebno pomenuo problem pijaće vode i problem otpadnih voda, naglašavajući da su Grad Zrenjanin i lokalna administracija na čijem je čelu na dobrom putu da reše oba problema.

  „Velike projekte teško je finansirati samo iz budžeta i mi pokušavamo njihovim prezentovanjem da obezbedimo investitore, u cilju zajedničke realizacije projekata. Pored zdrave pijaće vode, velik problem su i otpadne vode u Gradu Zrenjaninu. To, možda, nije toliko medijski ispraćeno kao problem pijaće vode, ali će vrlo brzo ova administracija ući u rešavanje i tog problema. Siguran sam da ćemo naći i investitora i sredstva, odnosno da ćemo naći modus kao što smo našli i za prečišćavanje pijaće vode“, naveo je gradonačelnik Zrenjanina.

  Predsedstavnici CEDEF-a istakli su da je jedan od ciljeva ovog skupa bio da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata, sa kompanijama, koje su zainteresovane za njihovo finansiranje.

  Na Konvenciji je ocenjeno da se tako podstiču kapaciteti opština i gradova, koji će odgovornim i odlučnim vođstvom postati konkurentni i održivi, a u cilju boljeg kvaliteta života i podizanja životnog standarda svih građana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija