• Bivšim radnicima „Robnih kuća Beograd“ ni posle skoro tri decenije nisu isplaćene plate

    Dok se članovi Udruženja akcionara – deoničara, poverilaca i bivših radnika kompanije „Robne kuće Beograd“ bore za preispitivanje opravdanosti otvaranja stečaja 2002. godine u ovom jugoslovenskom trgovinskom gigantu, nekadašnji zaposleni u poslovnici u Zrenjaninu, poznatoj kao „Nama“ (Narodni magazin), čekaju da dobiju zakinute plate i doprinose od pre skoro tri decenije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bivšim radnicima „Robnih kuća Beograd“ ni posle skoro tri decenije nisu isplaćene plate
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Kao za rubriku verovali ili ne, radnici zaposleni u zrenjaninskoj poslovnici kompanije „Robne kuće Beograd“, njih oko 200, plate i doprinose koji im nisu uplaćivani nekoliko godina pre otvaranja stečaja i privatizacije, morali su da potražuju sudskim putem, jer su u Agenciji za privatizaciju i licenciranje stečajnih upravnika i svim nadležnim ministarstavima na njih jednostavno zaboravili.

     

    – Kada su Robne kuće prodate „Verano motorsu“ 2007. godine, većini zaposlenih, koji su svoje ispostave imali bukvalno u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, isplaćene su plate i doprinosi za nekoliko godina unazad, koliko im poslodavac zarade nije isplaćivao. Nekom greškom ili previdom, ne znam kako, ali ceo Zrenjanin i svi zaposleni su zaboravljeni, pa radnici, a bilo ih je oko 200, nisu dobili ni dinar – kaže za portal zrenjaninski.com Konstantin Rankov, zrenjaninski advokat koji zastupa sve bivše radnike zrenjaninske „Name“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Bez čekanja u redovima: Šta sve možete na uplatnim mestima menjačnice „Spin“

     

    Zrenjanincima nije preostalo ništa drugo nego da presaviju tabak i tuže državu. Jer, pre odlaska u stečaj, „Robne kuće Beograd“ bile su u gotovo stopostotnom vlasništvu države, odnosno u društvenom vlasništvu. Samo jedan delić je bio u rukama malih akcionara.

     

    robne kuće beograd
    Foto: zrenjaninski.com

     

    – Tužili smo državu, a spor traje dve decenije. Nedavno su počele da stižu prve pravosnažne presude i verujem da će se to dogoditi i sa svim ostalima. Radnicima nisu isplaćivani minimalci i doprinosi nekoliko godina, negde od 1995 – 1996. pa sve do 2002. godine. Iznosi nisu veliki, od 150.000 do 200.000 dinara, ali je dosuđena i kamata, pa je to već ozbiljnija svota. Država je ovaj proces otegla, žali se stalno, a to samo povećava troškove. Obavestio sam o tome sve koji treba da znaju, ali zabadava – ističe Rankov.

     

    Mnogi bivši radnici „Robnih kuća Beograd“ više nisu među živima, pa će novac stići na račune naslednika.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Verujem da će uskoro biti rešeni i ostali predmeti i da će bivši radnici ili njihovi naslednici biti isplaćeni. Nadam se, jer ne bih voleo da idemo do Strazbura. Ko bi mogao svetu da objasni da su nadležni iz Agencije koji su, uzgred rečeno, dobro nagrađeni kad je okočan stečaj, prvo zaboravili na 200 ljudi, a onda još i sudski procesi traju dve decenije – pita se zrenjaninski advokat Konstantin Rankov.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija